Markpiplerke

Geir Mobakken

 

Markpiplerke er en art som ikke har vist seg for ofte på Utsira, og særlig det lange intervallet til forrige funn har vært vanskelig å tolke, sågar bekymringsfullt for noen og hver. Potensialet har imidlertid syntes stort – art, artsgruppe og lokalitet tatt i betraktning.

Etter førstefunnet, på dagen 38 år siden, har det bare blitt fire til. Med status fem funn før og null funn etter at undertegnede flyttet til Utsira i 1994 ble det gradvis en art jeg fikk mer og mer fokus på. Spesielt de to–tre siste årene har jeg spesifikt lett etter markpiplerke, og habitatet har vært svarte jorder og mark med kort gress. Det har blitt mange turer på Pedlestemmen.

Den 20.5 var for meg en dag som de fleste andre, først Nordvik, deretter Pedlestemmen, så en pause på benken ved merkeskogene. Havtåke kom puljevis inn fra nordvest. Videre på runden, som går via utmarka til fyret, står jeg plutselig øye til øye med en piplerke som viser en lys sandfarget rygg. Resten er historie. Å finne en markpiplerke på Utsira før eller siden hadde jeg regnet med, men å treffe på denne arten som jeg trodde var en habitatsspesialist i utmarka blant røsslyng, høyt gress og grov stein var en smule overraskende. Den var heldigvis av den samarbeidsvillige sorten, slik at jeg både kunne studere (les: nyte) og dokumentere den.

De få andre fuglekikkerne på øya (det er vår …) mottok det glade budskap, men tross flere timers leting av alle mann på alle tenkelige steder ble den ikke sett igjen.

Tidligere funn på Utsira er som flg.:

1976: 1 ind., dok., Pedlestemmen, 20.5 (Ove Bryne)
1979: 1 ind., dok., Pedleneset, 13.–17.10 (Claus Frahm, Søren Sørensen mfl.)
1982: 1 ind., Pedlestemmen, 1.6 (Ove Bryne, Rune G. Bosy, Geir Kristensen, Alf Kristiansen)
1993: 1 ind., dok., Måkskitmyre, 21.5 (John Oates mfl.)
1993: 1 ind., dok., Hålandsmarkje, 6.–7.6 (Bjørn Ove Høyland mfl.)


Da er den herved oppdatert med sitt første funn etter år 2000, og noen av oss vil nå helt sikkert få nye arter å fokusere på.

Med markpiplerke, pirol i hagen, sju rosenfink samtidig i et tre, tornskate, svartrødstjert og årets første tårnseiler ble 20.5.2014 en fin dag på Utsira.
 

Fuglen ble dokumentert med video og foreløpig kan vi vise et "screenshot" fra TV-skjermen - men bedre kommer etterhvert (adm):

Markpiplerke (Geir Mobakken)