EikesangerI år uteble de helt store smellene både i bombeuka (uke 40) og i uke 41, men noe godt ble det som vanlig. Det startet bra med flott vær på søndag 2.10 og over 30 gulbrynsangere ble loggført, og som så ofte før var det dagen etter at bomben kom, denne gang i form av en eikesanger.

Været var dog ikke optimalt utover i uka, og da en viersanger dukket opp på lørdag 8.10 var det etter nordvestlig kuling dagen før, så alt kan skje i bombeuka uansett vær.

Utenom eikesanger og viersanger samt de vanlige Utsira-spesialitetene (ref. gulbrynsanger, dvergfluesnapper, dvergspurv, tartarpiplerke med mer) ble det også sett flere sibirpiplerker, asiasvartstrupe og brunsanger i løpet av uka.

Utover i uka økte det på med fuglekikkere, og på det meste var det nok 80-90 på øya. Dette er dog noe mindre enn de siste årene, og været må nok ta en god del av skylden.

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.comDet offisielle programmet startet torsdag 6.10 med fuglepub på Dalanaustet. Flott oppmøte gjorde at det var helt fullt, og Alfred Haram viste fram litt fra sin nye bok ”Bevingede ord”. Jan Kåre Ness sin årlige quiz endte med en knusende seier til Morten Kersbergen.

Nordvestlig storm til tross, årsmøtet ble avholdt uten dramatikk på fredag 7.10, og både avtroppende leder Jan Kåre Ness og påtroppende leder Egil Ween geleidet folket gjennom kvelden.

Årsmøtet ble avholdt i det nye auditoriumet på Sirakompasset som Utsira kommune velvillig hadde stilt til disposisjon.

Etter årsmøtet viste Christian Tiller fram flotte bilder fra sin nye bok ”Flyktige motiver - kunsten å fotografere fugler”.

De som ikke hadde dratt på lørdagen fikk ikke bare med seg viersangeren, men også et flott foredrag av Vegard Bunes om fuglelivet i Spania.

Ellers rettes en stor takk til Tormod Amundsen for et flott foredrag som avsluttet lørdagskvelden; det var virkelig inspirerende å se hva de hadde fått til i Finnmark. Les mer på www.biotope.no

Våre svenske jenter Ann & Ulrika fra BMS takkes for at de stilte opp hele helgen, og tok imot en rekke spørsmål om det nye bombevarslingssystemet.

Også Vegard Bunes fra Natur og fritid takkes for å gjøre helgen spennende; det er alltid like kjekt å grave i haugene etter noe nytt.

Det samme gjelder FotoVideo som stilte med en bil full av fotoutstyr.

Foto: Egil WeenFoto: Egil Ween

Hva med uke 41 da? Uka forløp uten de helt store smellene, men til tider var det mye fugl på øya, og da spesielt trost, meis og ikke minst munk. Hele 256 munk fikk ring på foten lørdag 15.10.

En mer utfyllende rapport fra ringmerkingsgruppa vil bli publisert seinere, men vi kan allerede nå røpe at over 6000 fugler av 96 arter har fått ring om beinet i år, noe som er et svært høyt tall i Utsira-sammenheng.

En bra andel av disse er sjeldenheter og semi-rariteter, og vår eminente ringmerkingsgruppe kunne også i år vise fram mye godsaker:

Foto: Eivind SandeFoto: Egil WeenFoto: Egil WeenFoto: Egil Ween

 

Siden vårt fotogalleri ikke er helt slik vi ønsker det så koster vi i år på oss et lite galleri her av folk og fe tatt i løpet av bombeuka:


Foto: T. Amundsen / www.biotope.no

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.com

Foto: Egil Ween

Foto: T. Amundsen / www.biotope.no

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.com

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.com

Foto: T. Amundsen / www.biotope.no

Foto: Egil Ween

Foto: Egil Ween

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.com

Foto: Egil Ween

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.com

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.com

Foto: Jan Kåre Ness / jknblogg.blogspot.com

Fotografens navn får du fram ved å holde markøren over bildet, men bildene er hovedsakelig tatt av Jan Kåre Ness (jknblogg.blogspot.com), Tormod Amundsen (www.biotope.no), Eivind Sande og undertegnede Egil Ween.