Bombeuka 2013

Foto: Alfred HaramBombeuka i år ble dessverre en nedtur rent fuglemessig, men det var masse folk og god stemning dette til tross.

Det ble faktisk helgen som avsluttet uke 39 som ble den beste perioden for sjeldenheter. En rødhodevarsler holdt seg til fredagen, men måtte dessverre bøte med livet etter å ha blitt angrepet av en katt.

Det ble også logget opptil 30 gulbrynsangere på en dag samt bra med dvergfluesnapper og dvergspurv i denne perioden. Det var minst 2 sibirpiplerker denne helgen samt en gulltrost som ble sett kort da den fløy fra Merkeskogen inn i Varen.

Bombeuka videre var preget av mye vind, men Utsira-spesialitetene var på plass dog i mindre antall, og det samme var minst 5 tartarpiplerker. På fredag den 5.10 ble det fanget en busksanger, og flere Acrocephalus-sangere funnet i felt førte iallfall til en del feltjobbing.

Verre var det at 2 Locustella-sangere funnet i felt den 6.10 begge viste seg å være gresshoppesangere.

En dvergspurv som oppholdt seg ved kirka ble stadig beundret at glade fotografer noe en ser bevis på her til høyre samt på et par av bildene senere i artikkelen.

Heller ikke i uke 41 ble det funnet noen store sjeldenheter, men det var jevnlige observasjoner av Utsira-spesialitetene (gulbrynsanger, dvergfluesnapper, dvergspurv) samt noen observasjoner av sibirpiplerke.

En hærfugl mot slutten av uka reddet nok oppholdet for en del – iallfall de mest fotointresserte. Her et flott bevis på det:

Hærfugl - Foto: Alfred Haram

Tilbake til det offisielle programmet i bombeuka som startet torsdag 3.10 med fuglepub på Dalanaustet. Igjen var det flott oppmøte, det ble helt fullt, og pizza-ene fikk bein å gå på.

Den årlige quiz-en var igjen laget av Egil Ween, og vanskelighetsgraden var forsøkt redusert. Det endte med at hele 4 mann klarte 15 av 20 riktige (i seg selv en prestasjon bildene tatt i betraktningJ), og etter noen ekstrarunder endte det med delt seier til Sindre Molværsmyr og  Geir Mobakken.

Foto: Morten Kersbergen

Årsmøtet ble avholdt uten dramatikk fredag 5.10, og Eivind Sande og Egil Ween geleidet folket gjennom kvelden.

Årsmøtet ble avholdt i det nye auditoriumet på Sirakompasset som Utsira kommune igjen velvillig hadde stilt til disposisjon. Styret ble gjenvalg, og alle virket fornøyd. Her fra Natur og fritid sin stand:

Foto: Egil Ween

Kvelden ble avsluttet med del 1 av Jan Kåre Ness sin film om Utsira (med fokus på foglafolk). Det var en flott film og vi gleder oss allerede til del 2 neste høst!
Jonas Langbråten var stand in for Natur og fritid og han var til stede både fredag og lørdag. Som vanlig takkes Natur og fritid for å gjøre bombehelgen enda mer spennende.

På lørdagen var det igjen samling på Sirakompasset, og etter den daglige loggen var det flotte foredrag både av Jonas Langbråten (fokus på ugler) og Morten Kersbergen (fugler måned for måned). Nybakte boller og brus fikk også ben å gå på. Vårt eminente salgsteam var blide og glade:

Foto: Egil Ween

På lørdagen ble det endelig arrangert Birdrace igjen. Laber interesse de siste årene var i år erstattet av en herlig ungdommelig entusiasme. Hele 5 lag stilte opp og de 2 lagene som knivet i toppen besto begge av flott ungdom som forhåpentligvis representerer fremtiden i norsk feltornitologi.

Det ble til slutt ”Joagjengen” som stakk av med seieren med hele 75 arter, godt jobbet!  Laget besto av Sindre Molværsmyr (18), Bjørn Mo (16), Erlend Leikvoll Vignes (16) og Jørgen Søraker (15).

Like bak fulgte ”Villsvin” bestående av en enda yngre gjeng, nemlig Brage Heggland (11), Isak Grimsby (11), Markus Grimsby (12), Benjamin Grimsby (14) og Simon Grimsby (10). Det er flott å se at vi faktisk har god rekruttering for tiden. Her er for øvrig Villsvin-gjengen:

Foto: Atle Grimsby

Ellers kommer jo en mer utfyllende rapport om selve observasjonene i uke 40 og 41 snart i form av ny artikkel i Siste nytt-spalten vår. Der vil vi også publisere enda flere fuglebilder.

Men siden vårt fotogalleri ikke er helt slik vi ønsker det så koster vi også i år på oss et lite galleri av både folk og fe tatt i løpet av bombeuka samt noen fuglebilder. Vi starter med glade fotografer på dvergspurv-jakt:

Foto: Sven Inge Marcussen

Foto: Sindre Molværsmyr

Her ventes det i spenning på fremvisning av en innfanget busksanger:

Foto: Egil Ween

Vi koster også på oss noen fuglebilder mens vi venter på at Siste nytt fra oktober blir publisert:

Dvergsnipe - Foto: Christian Tiller

Dvergspurv - Foto: Brage Heggland

Gulbrynsanger - Foto: Christian Tiller

Havørn - Foto: Brage Heggland

Hærfugl - Foto: Alfred Haram