Foto: Sebastian LudvigsenEn halsbåndfluesnapper, en stripesanger, flere sibirpiplerker og bra antall gulbrynsangere dannet opptakten til bombeuka i år.

 

De første dagene av bombeuka ble det daglig logget tosifrede antall gulbrynsangere på øya med 20 ind som max. Denne sibirske juvelen er tross alt vår logoart, og selvom arten er blitt betydelig vanligere de siste årene er arten fortsatt symbolet på selve bombeuka.

 

De andre klassiske Utsira-spesialitetene glimret heller ikke med sitt fravær; dvergspurv hadde et meget bra år og det ble satt dagsrekord med 7 ind den beste dagen; dvergfluesnapper, turteldue og hauksanger vartet tradisjonen tro opp med fotogene individ mens tartarpiplerke var under pari med kun ett individ i løpet av uka.

 

Av sjeldenheter så vartet første perioden opp med nok en stripesanger, sørnattergal og asiasvartstrupe.

 

Siste helgen var det en blåstjert og opptil 3 sibirpiplerker som stjal showet, så det ble noen gullbrød i alle fall.

 

Foto: Egil Ween


I uke 41 forventet en at sjeldenhetene skulle strømme på, uten at så skjedde. Det beste var nok en brunsanger. Derimot i uke 42 fikk gullbrødene skikkelig bein å gå på da utrolige 2 sibirjernspurver ble fanget i merkeskogen. Disse ble akkompagnert av en ny blåstjert, blekbrynsanger og fuglekongesanger.

 

Hvem har størst da? (Foto: Egil Ween)

 

Tilbake til det offisielle programmet i bombeuka som startet torsdag 6.10 med fuglepub på Dalanaustet. Igjen var det flott oppmøte, det ble helt fullt, og pizza-ene fikk bein å gå på.
Den årlige quiz-en var i år laget av Jan Kåre Ness, og det endte med seier til Geir Kristensen i tett konkurranse med fjorårsvinner Jonas Langbråten og tidligere vinner Geir Mobakken.

 

Årsmøtet ble avholdt 7.10, og Egil Ween geleidet folket gjennom kvelden. Eivind Sande fortalte om ringmerkinggruppas arbeid og presenterte også regnskapet som viste positivt resultat. Årsmøtet ble avholdt i det auditoriet på Sirakompasset som Utsira kommune igjen velvillig hadde stilt til disposisjon. Nytt styremedlem ble Truls W. Andersen da Bjørn Ove Høyland hadde bedt om avløsning. Vi takker Bjørn Ove for en flott innsats.

 

Er det noen som vil ha tilsendt selve årsmeldingen som ble gjennomgått så er det bare å ta kontakt med undertegnede.

 

Kvelden ble avsluttet med en film fra Bornholm og Christiansø av Jan Kåre Ness, samt en presentasjon av Natur & Fritid samt NOF Travel av Jonas Langbråten.
Jonas Langbråten fra Natur og fritid var for øvrig til stede både fredag og lørdag. Som vanlig takkes Natur og fritid for å gjøre bombehelgen enda mer spennende.

 

Foto: Egil Ween

 

På lørdagen var det igjen samling på Sirakompasset, og etter den daglige loggen var det et kjekt foredrag/reisebrev av Bjørn og Noah Penk. Vi ble tatt med på en tur til Alaska, med masse flotte bilder.
Kvelden ble avsluttet med nok et reisebrev i regi Bjørn Mo. Han fortalte og viste fine bilder fra en tur til California. Takk til ungdommen som var med å gjøre denne kvelden skikkelig kjekk.

 

Også i år var det salg av nybakte boller og andre herlige bakstverk. Vi må få takke Øysteins eminente frue Kristina for fantastisk gode ting, og ikke minst Torborg og Eivind for å lage gode ting. Vårt eminente salgsteam bestående av Torborg Berge, Eivind Sande og Truls W. Andersen fikk både solgt medlemskap og Utsira effekter samtidig som mat og drikke fikk bein å gå på.

 

På lørdagen ble det arrangert Birdrace. Igjen en herlig ungdommelig entusiasme kombinert med godt voksne som ble som barn igjen. Det ble igjen de yngste som stakk av med seieren – gratulerer til Brage Heggland, Isak Grimsby og nevnte brødrene Penk.

 

Foto: Egil Ween

 

Ellers kommer jo en mer utfyllende rapport om selve observasjonene i oktober snart i form av ny artikkel i Siste-nytt spalten vår. Der vil vi også publisere enda flere fuglebilder. I den anledning benytter jeg muligheten til å takke Atle Grimsby for de månedlige rapportene og Mark Thomsen for oversettelser.

 

Også i år koster vi på oss et flott galleri av folk og fe tatt i løpet av bombeuka samt noen flotte fuglebilder, takk til alle som har bidratt med bilder.

 

Egil Ween
leder Utsira fuglestasjon

 

Herberg fotografering (Jon Ludvig Hals)

Turteldue knipsing (Foto: Bjørn Mo)

Foto: Brage Heggland

Noen fikk vel kryss den dagen (Foto: Jonas Langbråten)

Håkon Heggland (Foto: Brage Heggland)

Egil Ween (Foto: Brage Heggland)

 

 

Så unner vi oss noen få fuglebilder mens vi venter på Siste nytt rapporten for oktober:

 

Blåstjert (Foto: Christian Tiller)

Hauksanger (Jan Kåre Ness)

Sibirpiplerke (Christian Tiller)

Sørnattergal (Asle Tomren)

Bergirisk (Jonas Langbråten)

Munk (Jan Kåre Ness)

Varsler (Jonas Langbråten)

Sibirjernspurv (Øystein Nilsen)