Bombeuka er jo uke 40 hvert år men de senere årene er også uke 41 blitt en del av konseptet «bombeuka» så denne oppsummeringen tar for seg begge ukene.
 
Da programmet for bombeuka ble publisert i september stilte jeg spørsmål om yankeene klarer å holde koken med tanke på 3 gode år på rad. Joda til de grader. Allerede den første helgen slo det til og søndag 2. oktober vil få status som en av de beste dagene i Utsiras historie – muligens den aller beste.
 
På morgenen kom det melding fra ringmerkingskogen at Truls hadde fanget en gråkinnskogtrost, Utsiras andre og Norges tredje funn. Det var ekstatisk stemning under fremvisningen hvor minst 65 personer var til stede.
 
Gråkinnskogtrost gjengen 02.10.22 Egil Ween2
Gråkinnskogtrost Utsira 02.10.22
 
Ikke lenge etter at folk hadde fått pusten igjen kom det melding om en rødøyevireo funnet av våre svenske venner Martin Rydberg Heden og Gustav Eriksson på Hovland. Igjen andre funn for Utsira og fjerde funn for Norge. Kun minutter senere kom det melding om en viersanger på Klovning og deretter en vierspurv i Sjoarskogen. Som topping up var det også sibirpiplerke, hauksanger, myrsanger, varsler og minst 6 gulbrynsanger denne dagen. 
 
rødøyevireo Hovland Utsira Torborg Berge
 
Som en trøstepremie til dem som kom ut senere på dagen ble gråkinnskogtrosten gjenfanget på ettermiddagen og jammen holdt den seg ikke hele uke 40.
 
Så etter 4 år på rad med yankeer ser listen over amerikanske spurvefugler på Utsira slik ut:
 
Brunkinnskogtrost Catharus ustulatus
1974: 1 ungfugl, dok., Kvalvikvågen, 20.9 (Rolf Lofstad mfl.); første funn i Norge.
1996: 1 ind., Skjeldehagen og Varen, 28.9 (John Grønning mfl.).
1997: 1 ungfugl, dok., Skjeldehagen og andre steder, 30.9–6.10 (Geir Mobakken mfl.).
1999: 1 ungfugl, dok., Karolinehagen og Losjen, 12.–15.10 (Martin Sande, Øystein B. Nilsen mfl.).
2019: 1 ungfugl, dok., Merkeskogen, 10.10 (Renate Berg mfl.)
2021: 1 ind., Herberg, 30.10 (Håkon Heggland)
 
Gråkinnskogtrost Catharus minimus
1973: 1 ungfugl, dok., Karolinehagen og Austrheim, 28. og 30.10 (Viggo Ree, Phillip J. Belman, Raimo Neergaard); første funn i Norge.
2022: 1 ungfugl, dok., Merkeskogen og Herberg, 2.10-9.10 (Truls W. Andersen mfl.); tredje funn i Norge.
 
Viriskogtrost Catharus fuscescens
2021: 1 ungfugl, dok., Merkeskogen og Skare 15.10-18.10 (Egil Ween, Bjørn Mo, Renate Berg, Espen Helgesen); første funn i Norge
 
Rosenbrysttykknebb Pheucticus ludovicianus
1977: 1 ung (2K) ♂, dok., Herberg og Kvalvik, 13.–19.5 (Ove Bryne, Stig Frode Olsen mfl.); første funn i Norge.
1977: 1 ung ♂, dok., Leito, 1.10 (Karl Fjell, Ove Bryne, Stig Frode Olsen).
 
Rødøyevireo Vireo olivaceus
2019: 1 ind., dok., Herberg, 9.10-11.10 (Aleksander Landsverk mfl.); tredje funn i Norge.
2022: 1 ind., dok., Hovland, 3.10 (Martin Rydberg Heden, Gustav Eriksson mfl.)
 
Myrteparula Setophaga coronata
1996: 1 ind., dok., Kvalvikvågen og Søre merkeskog, 8.10 (Håkon Heggland mfl.); første funn i Norge.
 
Brunkinnparula Setophaga tigrina
2020: 1 ind., dok., Merkeskogen og Sørevågen 23.9-26.9 (Bjørn Mo mfl.); første funn i Norge.
 
Men allerede før denne legendariske dagen var det gode tendenser med eikesanger, blåstjert, brunsanger og sibirpiplerke. Høsten var reddet nesten før bombeuka hadde begynt.
 
Utover i uke 40 roet det seg litt ned med sjeldenheter og det var nok gråkinnskogtrosten sammen med en stabil dvergfluesnapper som fikk mest oppmerksomhet, i alle fall fra fotografene. Torsdag 6. og fredag 7. oktober var det imidlertid et par veldig gode sjøfugldager med til sammen godt over 300 grålirer og 20 havlirer. Det var også en del dvergmåker samt godbiter som 4 polarsvømmesnipe og en ubestemt albatross. 
 
gråkinnskogtrost Herberg Utsira Torborg Berge2
 
Tilbake til det offisielle programmet i bombeuka som startet torsdag 6.10 med fuglepub på Dalanaustet. Det var helt fullt og god stemning. Torborg Berge ledet oss igjennom en livlig quiz og ikke helt overraskende var det Bjørn Mo som stakk av med en knusende seier.
 
På fredagen var det samling på Sirakompasset, og etter den daglige loggen var det et kjekt foredrag av Atle Grimsby om sine 30 år som fuglekikker på Utsira. Kjekt å se så mye folk, det var nok over 100 personer denne kvelden.
 
Jonas Langbråten fra Natur og fritid var for øvrig til stede både fredag og lørdag. Som vanlig takkes Natur og fritid for å gjøre bombehelgen enda mer spennende. 
Også i år var det salg av litt mat og herlige bakstverk. Vi må få takke Øysteins eminente frue Kristina for fantastisk gode ting år etter år. Vårt eminente salgsteam bestående av Torborg Berge, Eivind Sande, Øystein Nilsen og Truls W. Andersen fikk både solgt medlemskap og Utsira effekter samtidig som mat og drikke fikk bein å gå på. 
 
Årsmøtet ble avholdt på lørdagen samme sted. Styret ble gjenvalgt og har nå vært det samme i snart 10 år. Kvelden ble avsluttet med et veldig bra foredrag om Sula i serien Norske Bombeøyer. Jon Helle hadde tatt turen og viste frem flotte bilder kombinert med gode historier, igjen til en fullsatt sal.
 
årsmøte truls
 
Uke 41 startet med et brak mandag 10. oktober. 2 viersanger ble fanget i merkeskogen med kun en drøy time imellom og en voksen rosenvarsler dukket opp i dalen. Kombiner dette med 3 sibirpiplerke, 2 hauksanger, busksanger, dvergfluesnapper, dvergspurv g 12 gulbrynsanger og det blir en god dag.
 
rosenvarsler oktober 2022
 
Samme dag dukket NRK opp på øya. De brukte et par dager på å filme fuglekikkermiljløet på øya og resultatet kunne vi se i Norge Rundt sendingen fredag 14. oktober. Til de som ikke har sett det – det anbefales.
 
nrk team gullbrød
 
Utover i uka ble det fanget ikke mindre enn 3 blåstjert. Det ble funnet en ny brunsanger og rosenvarsleren hadde overtatt rampelyset etter gråkinnskogtrosten. Utpå søndagen (16. oktober) var de tilreisende forlatt øya og ingen hadde vel forventet at bombeukenes eneste nye art for Utsira skulle dukka opp da, men Grethe Sogn Heggland ville det annerledes. 
Like før det mørknet kom meldingen: Bronseibis på jordet foran huset til Heggland. 
 
Vi lar Grethe fortelle litt om funnet:
 
Det hadde blåst og regnet hele dagen, akkurat da jeg oppdaget fuglen var det opphold og et glimt av sol, så jeg vurderte å gå en tur, men så fikk jeg øye på fuglen….
 
Godt det var en stor fugl med karakter! Jeg trodde først dette var en storspove, men hverken fargen, drakten eller nebbet stemte helt med min erfaring med storspove eller det jeg så på fugleappen. 
Jeg ringte derfor Håkon som sa jeg skulle ta bilde gjennom teleskopet som tilfeldigvis stod igjen i stua. Da han sa at det høres ut som en bronseibis, og illustrasjonene stemte bedre med fuglen som befant seg på jordet utenfor stuevinduet! 
 
Vi gratulerer Grethe med Siragull og Atle Grimsby med sin art nummer 300 på Utsira. 
 
bronseibis grethe sogn heggland
 
Kjetil Klovning måtte frem med gullbrød plakaten igjen, men vet ikke om det ble heist flagg denne gangen. Vi må for øvrig takke Kjetil for strålende opplegg i bombeukene og for at vi fikk ha logg hver dag på Krambuloftet. 
 
Ellers kommer jo en mer utfyllende rapport om selve observasjonene i oktober snart i form av ny artikkel i Siste-nytt spalten vår. Der vil vi også publisere enda flere fuglebilder. I den anledning benytter jeg muligheten til å takke Atle Grimsby for de månedlige rapportene og Mark Thomsen for oversettelser.
 
Men kort oppsummert endte vi opp med følgende legendariske liste i bombeukene:
1 gråkinnskogtrost, 1 rødøyevireo, 1 bronseibis, 1 rosenvarsler, 1 eikesanger, 3 viersanger, 4 blåstjert, 2 brunsanger, 5-6 sibirpiplerke, 1 vierspurv, 4 polarsvømmesnipe samt busksanger, myrsanger, dvergfluesnapper, flere dvergspurv og hauksangere samt bra med gulbrynsanger (opptil 15 ind på en dag) med mer. Slå den!!
 
Til slutt koster vi på oss et lite galleri av folk og fe tatt i løpet av bombeukene samt noen flotte fuglebilder, takk til alle som har bidratt med bilder.
 
Egil Ween
 
vierspurv Sjoarskogen Utsira Torborg Berge lysere2
sibirpiplerke Austre plantning oktober 2022 hhe
hauksanger oktober 2022 hhe
eikesanger sept 2022 Torborg
blåstjert september 2022 1 web
viersanger torborg
 
Det var bra oppmøte på skåderpub og quiz. Vangsgutan med familie i forkant.
 
ewe
 
En viersanger (eller 2) per dag gjør seg. Truls W Andersen i aksjon:
 
viersanger eller to ewe
 
Nattlige sysler - her er en kvartbekkasin innfanget av Jon Ludvig Hals og Truls W Andersen:
 
nattlige sysler ewe
 
Det er ikke hver dag Geir Mobakken får nyte gullbrød:
 
Mobakken gullbrød ewe
 
Om det er kryssing eller spotting skal ikke sies - Even Mjaaland, Bjørn Mo og Trond Ove Stakkeland på butikken:
 
kryssing foto kjetil klovning
 
 Vel møtt igjen neste år.