altDen 2. juni ble en halsbåndfluesnapper hunn funnet fanget i Søre merkeskog.

Dette var årets andre nye art for Utsira, og dermed er artslista oppe i 322 arter (iberegnet arter som ennå ikke er ferdigbehandlet av NSKF). Årets første nye art var en glente den 25. april.

Halsbåndfluesnapperen vil bli det tiende funnet i Norge, men den første hunnen. Vi forsøkte etter beste evne å dokumentere fuglen godt, da det i tillegg er viktig å utelukke hybrider (som har blitt produsert også i Norge).

Det grålige helhetsinntrykket med stor og tydelig hvit flekk innerst på håndsvingfjærene, og som blir bredere ut mot vingekanten, ga tidlig indikasjon på at noe spennende var på gang. Det faktum at den hvite flekken gikk til 4. håndsvingfjær, hvitt bånd i nakkefjær samt vingelengde på 83,5 mm var imidlertid det utslagsgivende, og det som førte til sikker artsbestemmelse.

Til mange tilreisendes begeistring ble fuglen gjenoppdaget i Herberg/Varen den 5. juni, og der er den sett med ujevne mellomrom til minst den 27. juni. Noe overraskende viser den en kryptisk og sky atferd, og viser seg fram bare i korte perioder.

 

alt

alt


Av andre godsaker denne våren kan nevnes glente, dverglerke (min. to, maks. fire), silkehegre, pirol, bieter og amursvale. Les mer om disse under siste nytt-spalten som dere finner i menyen til venstre. Den publiseres hver 14. dag (hver måned i rolige perioder).