Bombeuka er godt i gang, og i dag 1. oktober kom den første ordentlige godbiten. Jon Ludvig Hals og Kendt Myrmo fant en Iduna (tidligere populært kalt bleke Hippolais-er) ved Hjemmet, men som de fleste nok har fått med seg er ID av Iduna ikke uten utfordringer.

Fuglen ble først antatt å være en ramasanger I. rama, men heldigvis ble det ikke noe ramaskrik denne gang, og fuglen havnet fort i riktig bås, nemlig som en bleksanger I. pallida.

Stjertbevegelsene var sterkt utslagsgivende da bleksanger hyppig slår stjerten nedover. Dessuten var vingeprojeksjonen nokså lang og nebbet bredt ved basis. Dermed var det klart for Utsiras andre funn av bleksanger, og Norges sjette funn.

Her er de fem tidligere funnene fra Norge (funn merket med stjerne er foreløpig ikke behandlet av NSKF, men er dokumentert):

2004 Sør-Trøndelag: funnet fanget, dok., Titran, Frøya, 12.9 (Magne Myklebust, Torborg Berge, Inge Hafstad mfl.)

2005 Møre og Romsdal: funnet i felt, dok., Ona, Sandøy, 22.-23.8 (Jørn R. Gustad mfl.)*

2006 Nordland: funnet fanget, dok., Myken, Rødøy, 9.8 (Jon Gogstad Thorsen, Morten Mørkved)*

2009 Rogaland: funnet fanget, dok., Utsira, 21.8 (Øystein B. Nilsen mfl.)*

2011 Rogaland: funnet i felt, dok., Kvitsøy, 29.8-23.9 (Hallgeir Fisketjøn, Egil Ween, Geir Kristensen mfl.)

Ellers var det en god del nye fugler på øya i dag, bl.a. minst 7 gulbrynsanger, 3 hauksanger og 1 rosenfink. En dvergfluesnapper og 4 tartarpiplerker holdt også stand. 

Det meldes mye vær de neste par dagene, men når vinden løyer en del utover i uka blir det ganske sikkert mer spennende funn, så det er bare å ta turen ut til den tradisjonsrike årsmøte-helgen.

Her er hovedpersonen avbildet av Morten Vang:

alt

Her vises den lange håndsvingfjærprojeksjonen (Foto: Trond Ove Stakkeland):

alt

Og her vises den brede nebbasisen godt (Foto: Trond Ove Stakkeland):

alt