Hærfugl Foto: Eivind SandeDet tørre og fine været med kalde temperaturer fra mars innledet også første uka av april. Dette medførte fint lite av nye ankomster med unntak av en grønnsisik og en kornkråke den 1.

Den ene dvergdykkeren fra januar forsvant den 1. mens den unge hønsehauken har holdt stand gjennom hele april. Hauken har forsynt seg godt med avkreftede viper og rugder. Det ble sågar funnet ribb av perleugle i Varen.

En inntrekkende dvergfalk den 10. varslet om nye tider og vi fikk endelig et værskifte med østlige og sørøstlige vinder.  Dette sammen med en liten økning i temperatur gav oss hele 13 nye årsarter i form av: ringtrost, kjernebiter, tornirisk, bjørkefink, steinskvett, svartrødstjert, trane, rødstilk, låvesvale, krikkand, brunnakke og snadderand i perioden 11.-14.

Det ble også notert en kortnebbgås, en svartstrupe og ny dagsrekord på duetrost med 23 individer. Det ble også ringmerket en vintererle i denne perioden.

Den utfargede snadderand hannen som ble oppdaget den 14. i Tuevågen av Geir Mobakken representerer 18 ½ års kamp mot fuglegudene. Mobakken ble endelig kronet med hell og han fikk en påfølgende ’Déjà vu’ da han gikk inn et snadderand par den 23. Denne dagen ble det registrert hele 9 ulike ender på Utsira.  Snadderandfunnene utgjør trettende og fjortende funn for Utsira.

Virkelig vind fikk vi ikke før den 14. da det blåste med storm styrke og påfølgende dag med første skikkelige nedbør (12,7mm) på flere måneder.  Vind og nedbør gav et større innsig av opptil 250 sildemåker, 350 fiskemåker, 31 hettemåker og 400 gråtrost.

Neste store aprilfunn ble funnet av en av de lokalt fugleinteresserte (Jorunn Nordvik) i form av en hærfugl den 18. april. Hærfuglen skulle vise seg å bli en langvarig gjest ut måneden og utgjør femtende funn for Utsira. 

Hærfugl Foto: Eivind Sande

To gresshoppesangere og en møller ble ringmerket i perioden 20.-21. En varm helg med ni nye årsarter: stillits, rødstjert, trepiplerke, taksvale, tyvjo, grankorsnebb og sandlo foruten nevnte ringmerkede. 

Dverglo Foto: Bjørn Ove HøylandEnkeltfunn av skogdue og myrhauk fulgte påfølgende dager. En toppand hann som dukket opp i Måkeskitt den 23. fikk selskap av en ny hann den 26.

Månedens største smell var en dverglo den 24. på Tranheim! Også denne funnet av Geir Mobakken.

Dvergloen skulle vise seg å holde til på Hovland og lokaliteter rundt Sørevågen fram til den 26. Til glede for mange Utsirakryssere.

Funnet utgjør kun andre funn for Utsira! Det første funnet var 14. mai 1994. 

En lappspurv hunn hadde tilhold på øya fra den 24.-28.

Månedens siste periode ble markert av årsarter i form av småspove, bergirisk, tornsanger og storjo.  Nevnes bør også en større flokk med 250 svartand og 40 haveller den 29.

Her flere foto av månedens godbiter:

Dverglo Foto: Eivind Sande

Hærfugl Foto: Eivind Sande

Lappspurv

Dverglo Foto: Bjørn Ove Høyland