Lokalbefolkningens oppmerksomhet har tidligere i år produsert funn av hærfugl, men denne gang handler det om en svart og hvit åpenbarelse. Vi lar to av glade fuglekikkere fortelle sine historier. Først ut er den lokale fuglekikkeren Atle Grimsby om dagen 12.5:

Etter å ha tråkket vanlig runde i nord og Kvalvik med laber aktivitet på nyankomster av fugl, slo eg av en prat med Jostein Austevik rett før han skulle reise. Vi konkluderte med at det skjer ikke store ting når Sveinung Larsen ikke er på øya. Men like etterpå får eg inn denne meldinga frå Kenneth Klovning:

alt

Eg så bare svarte og kvite striper og det var ikke så lett å avgjøre størrelse. Så jeg tenkte gjensyn av asiasvartsstrupe, halsbåndfluesnapper eller en varsler-sak. Eg responderte raskt med kjeme, og syklet mot Hovland.

Kunne raskt konstatere at det åpenbart var Utsira sin første hann og Utsira sin andre halsbåndfluesnapper. Fikk ikke så mye tid til å nyte fuglen før jeg måtte kontakte andre fuglafolk som befant seg på øya, og hente Isak og Mathilde som var på vei ut med rutebåten. Etter ny tur med Isak og Mathilde ble det brukt litt mer tid til å nyte fuglen.

En annen av Utsiras feltslitere Bjørn Ove Høyland forteller sin side av historien:

Halsbåndfluesnapper Foto: Bjørn Ove HøylandFikk meldingen av funnet av halsbåndfluesnapperen av den lokale hardsliteren Øystein Nilsen sent på søndag 12.5. Jeg var hjemme i Haugesund og dro ut med første båt på mandagen. Pratet litt med den lykkelige lokale finneren av fuglen på båten, Kenneth Klovning.

Syklet rett frem til funnstedet på Hovland hvor Kenneths hyggelige kone, nærmest tok meg i mot og spurte om jeg lette etter en svart og hvit fugl. Den sitter på plass i hagen sa hun. Det stemmer det, sa jeg ivrig. Jeg fikk gå gjennom hagen og der satt en svart og hvit fugl. Løftet spent kikkerten og fikk hvile øynene på en fugl som var liknende en svarthvit fluesnapper, men det var noen viktige unntak!

Det var herlig å se det hvite halsbåndet, en ren åpenbarelse. Det er noe som de fleste fuglekikkere i Norge har sett etter og ikke så mange har vært forunt å ha sett i dette land.

Synes det er viktig å kose med og nyte nye bekjentskaper i fugleverdenen og denne fuglen gjorde ikke noe unntak. Det var for øvrig min og Utsiras første observasjon av en hann halsbåndfluesnapper. Etter å ha stilt meg i skjul av et tre så kikket jeg på den i ca. to timer på formiddagen og fikk flere fine observasjoner og tatt noen bilder.

Den var svært stasjonær. Brune tegninger på vingen og liten hvit flekk på vingen fortalte at dette var en 2K-fugl. Andre kjennetegn var blant annet et hvitt felt ved overgumpen og tydelig hvit flekk i pannen. Takk til Kenneth Klovning for sitt oppmerksomme blikk.  

Bjørn Ove sine bilder kan for øvrig nytes her:

alt

alt

Denne halsbåndfluesnapperen vil bli det trettende funnet i Norge. Utsiras første var det tiende funnet men den første hunnen. Den holdt seg forøvrig på øya 2.6-27.6 2010.

Dette var forøvrig den tredje 2K hannen i Rogaland på kort tid; de to foregående var:

2013 Kvitsøy, 5.5 (Tor A. Olsen mfl.)
2012 Grødalandskogen, Hå, 12.5 (Leif Bjørn Lunde mfl.)