Gråseiler (Foto: Bjørn Ove Høyland)
Generelt om perioden: dekning og vær:
Beste november på lang tid og ennå betydelig varmere en normalt. Snittemperaturen var 8,6 grader, 2,6 grader over normalen. Høyeste temperatur var 13,8 grader (1. november), og laveste var 4,8 grader (29. november). Samlet nedbør var 150,3 mm. Mest nedbør på ett døgn var 36,8 mm (10. november). Høyeste vindhastighet var 21,5 m/s (7. november). Langligger og loggfører Bjørn Ove Høyland holdt et godt øye med novembertall fram til 15. november. Oppsummert så må man vel si at det ble en av de beste november-måneder på Utsira. Hele 91 ulike arter ble registrert i løpet av måneden mot 73 arter i 2013.

Rovfugler:
Seks rovfuglarter i november er artsrikt. Hunnfarget myrhauk var innom den 6. og 22.-24. november. En fjellvåk den 5. november, og en hønsehauk den 2. og 15. november. Spurvehauk daglig med 1-4 ind foruten lokale vandrefalker og havørn ad og imm.

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Vi fikk et lite forvarsel på gåsesituasjonen i oktober. Kortnebb-antallet fra oktober ble redusert til 11 individer den 2. november som holdt til her ut måneden. De 5 ringgjessene fra oktober på Austerheim ble til 2 individer den 17. november. To sædgjess ankom den 13. november og ble til tre den 20. og ut måneden. En hvitkinngås var innom på snarvisitt fra 12. -14. november. Seks tundragjess ankom også den 13. november og holdt til ut måneden. Novemberbestanden av grågås har utgjort 20 individer.

Foto: Bjørn Ove Høyland (rossicus og albifrons)

Den ene dvergdykkeren fra oktober fikk som normalt følge av nytt individ fra den 8. november. En knoppsvane var på snarvisitt den 13. og 4 sangsvaner holdt til i Måkskittmyr fra 18.-24. november.

Polarmåke (Foto: Bjørn Ove Høyland)Beste sjøfugldag var den 5. november med 1 islom og 3 smålom og beste dag med krykkje var 12 individer den 7. november. Kun en rastende alkekonge i indre havn i Nordvikvågen, sier sitt om sjøfugltrekket og alkefuglopptredenen i november.

2014 har vært et sterkt polarjo år for Utsira og november fikk ytterligere funn i form av to trekkende ind den 2. og 3. november. 

En 1K polarmåke var innom den 5. november og et nytt 2K individ den 28. november.

To kvartbekkasin den 5. november, enkeltindivider av vannrikse den 5., 12. og 17. november og en siland den 1. november er også verd å nevne.
 
Småfugl og øvrige arter:
En gråseiler den 3. november var novembers største bombe. Gråseileren ble først sett oppe ved Utsira fyr og gjenfunnet på Pedlestemmen hvor den oppholdt seg i lengre tid.

To antatte men ikke sikkert bestemte tårnseilere ble sett samme dag. En ny tårnseiler oppholdt seg i Varen den 8. november.

Brunsanger (Foto: Atle Grimsby)Brunsangeren fra oktober holdt til i området ved Veito til og med den 5. november. En hornugle ble funnet av lokale rastende på dagkvist den 6. november, ytterligere ett individ et par dager i Nordvik. En hunnfarget svartrødstjert (eller to) har hatt tilhold i lengre tid fra 1.-24. november.

Meisefuglene fra oktober bidrar med å holde høyt artsantall der 7 stjertmeis den 3. november, nærmest daglig 1-2 svartmeis og enkeltindivider av trekryper den 11. og 16. november.

Foruten nevnte tårnseilere, føyer enkeltindivider av låvesvale den 15., sivspurv den 27., og en ekstremt sen blåstrupe den 29. november sier vel sitt om årets milde klima.

Kaie og pilfink har også opptrådd i store antall i Utsira-målestokk. Kaie-topp med 25 individer den 13. november og pilfink med 7 ind den 10. november, 5 kaier og 3 pilfink ble måneden ut.

Ringmerking:
Det ble kun utført fangster 9 dager i november i Merkegruppa. Totalt ble det ringmerket 153 individer fordelt på 16 arter. Beste dato var 4. november med 87 individer hvorav svarttrost (30), fuglekonge (27) og rødvingetrost (14) utgjorde viktigste merkearter. Mest spesielle november-merkinger var 1 brunsanger, 2 dompap og 1 stær.
Årets november-merking ligger langt under fjorårets totaler som utgjorde 1008 individer fordelt på 28 arter i løpet av 16 dager.

Nye årsarter:
Gråseiler den 3. november og polarmåke den 6. november ble eneste nye årsarter i november.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Andre funn av gråseiler (den første i juni 1995), brunsangeren fra oktober var 12. funn for Utsira og seneste Norske funn av blåstrupe.

Her følger litt flere bilder fra perioden:

Ringgås (Foto: Bjørn Ove Høyland)

Sangsvane (Atle Grimsby)

Øystein Nilsen viser frem brunsangeren som ble innfanget i begynnelsen av måneden:

Foto: Atle Grimsby

Foto: Bjørn Ove Høyland