Månedsrapport januar

Generelt om perioden: dekning og vær:
Vi starter som så mange andre av de seneste år, med mer ekstremt enn vanlig vær. Vind- , temeratur-og nedbørsmessig ekstremt. Snittemperaturen var 4,7 grader, 2,4 grader over normalen. Høyeste temperatur var 9,0 grader (2. januar), og laveste var -0,7 grader (22. januar). Samlet nedbør var 275,6 mm. Mest nedbør på ett døgn var 20,7 mm (11. januar). Høyeste vindhastighet var 33,7 m/s (10. januar).

Årets første måned resulterte i 55 ulike arter på Utsira så langt i 2015. Høres lavt ut på fastlandet, men brukbar start i Utsira-målestokk. Fjorårets beholdning var 57 januar-arter.

Rovfugler:
De tre artene som forventes å være tilstede i løpet av januar. Havørn med opptil 2 individer i 3 ulike drakter 2k, 3k og 4k+ i perioden 1.-25. januar. Spurvehauk med streifende enkeltindivider i perioden 1.-24. januar og et fåtalls enkeltindivder av vandrefalk.

Kortnebbgås Foto: Isak GrimsbySjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Som vanlig er det er vann- og sjøfuglartene som holder artstallet oppe i januar. Hele 28 av de 55 registrerte arter i måneden utgjør sjøfugler og vadefugl.  Tre kortnebbgjess har hatt tilhold ut hele måneden. En flokk på 11 individer streifet rundt den 18. jauar. En grågåsflokk på 19 individer har hatt tilhold fram til og med 15. januar.

En siland hadde tilhold i perioden 7.-10. jauar, først i Nordvikvågen så i Sørevågen. De to fast overvintende dvergdykkerene holder fortsatt stand fra oktober i fjor (regelmessig med 1-2 ind fra oktober til april siden 2007). 

Beste dag for direktetrekkende sjøfugl var den 13. januar med 135 trekkende krykkjer, 8 alkekonger og slengere av havsule, alke og lomvi. To islom passerte den 11. januar og en den 3. januar.

Av mer spesielle sjøfugl og vaderfugler må vi nevne en sivhøne funnet av lokal sirabu i forkant av flere storm-systemer den 2. januar. En siland hadde tilhold i nord og sør fra 7.-10. januar. Uværet Nina presset 3 fjæreplytter inn på land den 10. januar. En rødstilk hadde tilhold fra 12.-17. januar og fikk selskap av ny rødstilk den 13. januar. Samme dag var det 3 rastende storspover på øya.

Småfugl og øvrige arter:
Det ble påfyll av kornkråker og kaier i medio januar fra og med den 20. og 23. januar har 4 kornkråker og 4 kaier hatt tilhold. 1-2 svartkråker har holdt til siden 1. januar. De tre pilfinkene fra desember ble til 4 pilfink fra og med den 23. januar. Dersom de holder seg over til februar vil det bli første februarfunn og den siste måneden å fylle inn et manglende månedskryss for pilfink. Fingers crossed!

Ringmerking:
Ingen fugler ble ringmerket i løpet av januar måned.

Nye årsarter:
Alle 55 arter er nye årsarter.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Første funn av pilfink i januar måned.
 

Litt værbilder tatt av Atle Grimsby: