Taffeland (Foto: Isak Grimsby)Månedsrapport februar

Generelt om perioden: dekning og vær:
Februar er vel den mest takknemmelige rapportmåned å skrive? Med lite utskiftning av fugl og få involverte arter. Snittemperaturen var 4,1 grader, 2,4 grader over normalen. Høyeste temperatur var 7,0 grader (18. februar), og laveste var -0,5 grader (5. februar). Samlet nedbør var 145,7 mm. Mest nedbør på ett døgn var 28,1 mm (27. februar). Høyeste vindhastighet var 25,5 m/s (26. februar). Artsbeholdningen for februar stoppet på 47 registrerte arter på Utsira mot 48 februar-arter i 2014.

Rovfugler:
Samme arter og samme beholdning som i januar med slengere av opptil to havørner, en spurvehauk 4.-25. februar og en vandrefalk.

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Som januar er det de typiske kyst-artene som holder artsantallet oppe og 25 av de 47 registrerte arter i måneden utgjør sjøfugler og vadefugl. 14 kortnebbgjess og 12 grågjess ble med over fra januar. Storflokken har vært sporadisk og tre av disse mer regelmessige fram til 22. februar. Grågåsantallet har svinget mellom 3-5 individer gjennom måneden. En sikker gjenganger fra februar er at de to faste dvergdykkere fra oktober er på plass i Nordvikvågen.. Største overraskelse og mega blocker i februar var en taffeland hann som gjestet Nordvikvågen 22.-23. februar. Det har vært innom tre slengere av tjeld i perioden 7.-21. februar og noen få innslag av viper fra 17.-26. Februar hvor 14 ind den 17. og 7 ind den 18. februar, representerer største innsig. En lunde den 6. februar og tre havhester som inpiserte hekkeplasser den 15. februar er også verdt å nevnes. Det var ingen markante dager med direktetrekkende sjøfugl i måneden.

Småfugl og øvrige arter:
De fire kaiene, fire kornkråker og to svartkråkene fra januar ble til hhv to kaier fra den 10. februar, null kornkråker fra den 14. februar og fortsatt to svartkråker ut måneden. En eller flere enkeltindivider av duetrost var innom i perioden 13.-17. februar. 13 sanglerker var innom den 18. februar, ellers slengere av sanglerker i perioden 14.-24. februar. De fire pilfinkene som valgte å overvintre på et matbrett på Skare var så snille å holde ut denne måneden også. Dermed ble plifink krysset av i samtlige måneder på Utsira. Matbrettet har også hatt jevnlig besøk av opptil 25 kjøttmeis, fem blåmeis, en svartmeis, en grønnfink og opptil 15 bokfink. På månedens siste dag fikk vi litt innsig i form av 25 stær.

Ringmerking:
Ingen merkeaktivitet i måneden

Nye årsarter:
Syv nye årsarter utgjøres av: lunde den 6., tjeld den 7., duetrost den 13., grønnfink og sanglerke den 14., havhest den 15. og en taffeland den 22. februar.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Niende funn av taffeland, sist sett i november 2011, og første februarfunn av pilfink.

Klovningneset (Atle Grimsby)

Taffeland (Isak Grimsby)