Hærfugl (Bjørn Ove Høyland)Månedsrapport september

Generelt om perioden: dekning og vær:
Snittemperaturen var 13,6 grader, 1,8 grader over normalen. Høyeste temperatur var 18,3 grader (3. september), og laveste var 9,2 grader (25. september). Samlet nedbør var 95,0 mm. Mest nedbør på ett døgn var 26,9 mm (14. september).

Høyeste vindhastighet var 23,7 m/s (5. september). Totalt ble det registrert 133 ulike arter i løpet av september måned. (Også 133 ulike arter i 2014)

Rovfugler:
En av de artsrike og antallsmessige september-måneder på lenger på Utsira. Rovfuglene har virkelig dominert i september med ni ulike arter og flere rekordhøye anslag og antydning til trekkopptredener.  I løer og uthus finner vi også flere ribb og utørkede skinn av spurvehauker og tårnfalker som har slitt med å finne næring og ta seg videre av holmen.

Spurvehauk har vært til stede daglig fra 4. september med direktetrekkende 100 ind den 10. og 220 ind den 11. september og tårnfalk har vært tilstede i høye antall og en trekktopp med 50 ind den 11. september. En hønsehauk trakk også over Merkeskogen den 11. september.

En til to unge steppehauker har hatt tilhold fra 9. – 15. september, opptil tre myrhauker har vært på øya den 11. og 28. september med enkelte slengere i forkant etterkant av datoer. Jaktfalk er ikke årlig på Utsira, men i september har en ung hunn holdt til fra 2.-4. september og en ung hann den 15. september. Dvergfalk er registrert i perioden 9.-14. september med to trekkende den 11. september og enkeltindivider 27. -29. september. Lokale havørner og vandrefalker er også registrert i perioden.  

Steppehauk (Bjørn Ove Høyland)

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Noen turer til Spannholmane berget artsbeholdningen til calidrisene i september, men ingen særlig høye antall. Det har også vært labert med direktetrekkende sjøfugler i løpet av måneden der 29. september er eneste dag med større antall av havhest og havsule med hhv 17 og 80 individer, samt månedens eneste to storjoer.

Kvartbekkasin (Jon Ludvig Hals)En enslig sotsnipe den 11., enkelte rapporterte overflygende tundralo 21.-22 .og 28.-29. september og dobbeltbekkasin i nord 28.-29. september samt opptil 4 kvartbekkasin er også verd å nevne.

En enslig kortnebbgås har hatt tilhold på Skare fra 14.-27. september, den fikk følge av en ringgås 23.-25. september, før flokkene slo inn med 120 ringgjess den 27. og 17 ind den 29. september samt 73 hvitkinngjess den 29. september.

En toppand den 29. september er eneste and med litt mindre hyppige besøk på Utsira. På månedens siste dag tikket det inn to grålirer forbi Pedleneset i moderat SV vind.

Småfugl og øvrige arter:
Som fjoråret så fikk vi rekordtidlig ankomst av en gulbrynsanger, vår logofugl og kommunen sin kommunefugl samt mer normal ankomst av dvergfluesnapper den 10. september.

Gylbrynsanger opptrådde med enkeltindivider fram til 21. september med 7 ind og maksimum på 30 ind den 27. september. For uten den første dvergfluenapperen i Merkeskogen den 10. har det vært opptil to samtidige individer i Herberg og Fyrhagen i perioden 21.-26. september.

Gulbrynsanger (Morten Vang/www.fuglefoto.net)

Årets første tartarpiplerke holdt til på Hovland 21.-22. september og ble avløst med 1-3 individer fra 26. september til ut måneden. Hauksanger er representert med ett ind Aust den 4., en ung med tilhold i Herberg 10.-12., og to individer på ulike lokaliteter den 27. september. Dvergspurv er sett i perioden 28.-30. september med opptil 3 ind.

En sibirpiplerke hang tilfeldig i mistnett i merkeskogen den 21. september. (mulig første 2k+ fugl i Europa?), ett nytt individ holdt til i området nær Herberg fra 26.-28. september.  En turteldue har hatt tilhold på flere steder i perioden 25. september og ut måneden.  En tidlig varsler den 12. september og en rosenfink i merkeskogen den 11. september og en ny med tilhold fra 27. september og ut måneden, er vel også verd å nevnes.

Turteldue (Morten Vang/www.fuglefoto.net)

Ringmerkingsaktiviteten i Merkeskogen og Herberg dro inn flere fine funn, som en lappsanger den 10. september og busksanger den 29. september, pluss diverse gulbrynsangere, sibirpiplerke og dvergspurv.

Ringmerking:
Det ble utført fangster i 14 dager i september i Merkeskogen. Totalt ble det ringmerket 439 individer fordelt på 36 arter. Beste dato var 27. september med 56 individer hvorav rødstrupe (17), fuglekonge (10) og munk (7) utgjorde viktigste merkearter. Mest spesielle september-merkinger var 1 lappsanger, 1 busksanger, 2 sibirpiplerker, 2 dvergspurv, 1 dvergfluesnapper, og 26 gulbrynsangere.

Årets september-merking bærer preg av sylvia-svikt og generelt labre småfugltall i forhold til fjorårets totaler som fordelte seg med 945 individer fordelt på 43 arter i løpet av 16 fangstdager i 2014.

Lappsanger (Bjørn Ove Høyland)

Nye årsarter:
17 nye årsarter fordeler seg slik: Jaktfalk den 3., steppehauk den 9., gulbrynsanger og dvergfluesnapper den 10., samt myrhauk den 11. september. Hærfugl, sibirpiplerke, tartarpiplerke og tundralo den 21. september, jordugle og kvartbekkasin den 22., trekryper og brunnakke den 23., dvergspurv og hvitkinngås den 28., samt busksanger og toppand den 29. september.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
12’te funn av lappsanger (sist juni 2015), 18’de funn av hærfugl (sist april 2014) og 19’de funn av busksanger (sist i september 2014).

Her et utvalg av andre bilder fra perioden - først et herlig bilde av rosenfink (Morten Vang/www.fuglefoto.net):

Rosenfink (Morten Vang/www.fuglefoto.net)

Her et flott bilde av steppehauk tatt av Sveinung Larsen:

Steppehauk (Sveinung Larsen)

Litt mer bilder fra fangsten denne måneden:

Dvergfluesnapper (Bjørn Ove Høyland)

Gulbrynsanger (Bjørn Ove Høyland)

Sibirpiplerke Merkeskogen (Foto: Øystein B. Nilsen)

Sibirpiplerke Herberg (Foto: Atle Grimsby)

Busksanger (Foto: Atle Grimsby)

Mer krydder fra Sveinung Larsen - her i form av en tårnfalk:

Tårnfalk (Sveinung Larsen)

og til slutt en turteldue i sitt rette element (Morten Vang/www.fuglefoto.net):

Turteldue (Morten Vang/www.fuglefoto.net)