Ungdommen kuppet bombeuka (Isak Grimsby, Brage Heggland og Penk brødrene)En hærfugl, en sibirpiplerke og store antall gulbrynsangere dannet opptakten til bombeuka i år. Allerede i uke 39 var det tosifrede antall gulbrynsangere på øya, og første helgen i bombeuka ble det loggført 30 individer på søndagen. Den første delen av bombeuka gav dessuten en ny sibirpiplerke, en fotogen turteldue og noen dvergspurver.

De neste dagene ble imidlertid preget av en del vind og det ble sett en del grålirer den ene dagen. Det var imidlertid fortsatt store menger med gulbrynsangere, og det ble satt ny dagsrekord flere ganger før den endelige rekorden ble satt søndag 4. Oktober med 44 individ.

Også rekorden for tartarpiplerke ble slått denne dagen og utrolig nok ble det sett 11 individ sammen i en flokk!

Samme dag ble også ukas eneste skikkelige bombe trolig sett ved Siratun i form av en brunsanger, men denne ble dessverre aldri sikkert bestemt og de fremmøtte måtte nøye seg med en vindelsvermer – trolig ukas høydepunkt for mange.

Uke 41 ble preget av mye SØ vinder, og en forventet at sjeldenhetene skulle strømme på. Mandagen startet da også flott med ny sibirpiplerke og ikke minst en bonellisanger; dog foreløpig av den ubestemte sorten eike/furusanger. Vi håper en DNA analyse vil avsløre arten.

De neste dagene var altså preget av sterk SØ kuling og det ble ikke funnet mye nytt. Perioden inneholdt imidlertid noen av Utsira spesialitetene en kunne kose seg med som dvergfluesnapper, dvergspurv, hauksanger, rosenfink og tartarpiplerke.

Det var først i uke 42 at gullbrødene fikk bein å gå på da det i rask rekkefølge ble sett mongolpiplerke (ny for Utsira), blekbrynsanger, fuglekongesanger og blåstjert.

Gutta i Herberg (Foto: Christian Tiller)

Tilbake til det offisielle programmet i bombeuka som startet torsdag 1.10 med fuglepub på Dalanaustet. Igjen var det flott oppmøte, det ble helt fullt, og pizza-ene fikk bein å gå på.

Den årlige quiz-en var i år laget av Christian Tiller – med innlagt tidspress - og det endte med seier til Jonas Langbråten i tøff konkurranse med en rekke tidligere vinnere.

Årsmøtet ble avholdt 2.10, og Egil Ween geleidet folket gjennom kvelden. Eivind Sande fortalte om ringmerkinggruppas arbeid og presenterte også regnskapet som viste positivt resultat. Årsmøtet ble avholdt i det auditoriumet på Sirakompasset som Utsira kommune igjen velvillig hadde stilt til disposisjon. Styret ble gjenvalgt, og alle virket fornøyd.
Er det noen som vil ha tilsendt selve årsmeldingen som ble gjennomgått så er det bare å ta kontakt med undertegnede.

Kvelden ble avsluttet med del 3 av Jan Kåre Ness sin film om Utsira. I år var fokus på datoene 8.10.1996 (funn av Myrteparula) og 2.10.2006 (funn av hvitpannevarsler). Igjen en flott film med mye humor og gode historier.

Jonas Langbråten fra Natur og fritid var til stede både fredag og lørdag. Som vanlig takkes Natur og fritid for å gjøre bombehelgen enda mer spennende.
På lørdagen var det igjen samling på Sirakompasset, og etter den daglige loggen var det et kjekt foredrag/reisebrev av Brage og Håkon Heggland. Vi ble tatt med til Finnmark, Røst og avsluttet på Utsira.

Også i år var det salg av nybakte boller og andre herlige bakstverk. Vi må få takke Øysteins eminente frue Kristina for fantastisk gode ting. Vårt eminente salgsteam bestående av Torborg Berge, Eivind Sande, Truls W. Andersen, Øystein B. Nilsen og Mark Thomsen fikk både solgt medlemskap og Utsira effekter samtidig som mat og drikke fikk bein å gå på.

Denne helgen var også NRK på plass for å lage et program i serien Glimt av Norge, og flere måtte til pers for intervjuer og filmsekvenser. De unge ved Isak Grimsby og Brage Heggland i spissen fikk selvsagt mye fokus, men også jentegruppa som besøkte Utsira denne helgen ble behøring intervjuet. Programmet vil komme en gang tidlig på nyåret, men allerede har NRK Rogaland vist en kort snutt som kan ses her

NRK på besøk (Foto: Egil Ween)

På lørdagen ble det arrangert Birdrace. Igjen en herlig ungdommelig entusiasme kombinert med godt voksne som ble som barn igjen. Det ble ”Barnehagen” som stakk av med seieren denne gang (Brage Heggland og Bjørn W. Penk) - vi gratulerer! De fikk dermed sin etterlengtede revansje for ”The Young Grimsbys” (Isak, Markus, Benjamin og Simon), selv om det ble tett i år med ”The Old Grimsbys” som hadde like mange arter. Dommeren hadde imidlertid vetorett og dømte ungdommen først i mål. Det er ikke ofte en går direkte fra premieutdeling til seiersintervju med NRK i et birdrace.

Ellers kommer jo en mer utfyllende rapport om selve observasjonene i oktober snart i form av ny artikkel i Siste-nytt spalten vår. Der vil vi også publisere enda flere fuglebilder. I den anledning benytter jeg muligheten til å takke Atle Grimsby for de månedlige rapportene og Mark Thomsen for oversettelser.

Også i år koster vi på oss et flott galleri av folk og fe tatt i løpet av bombeuka samt noen flotte fuglebilder.

Egil Ween
leder Utsira fuglestasjon

Geir Mobakken med Utsira fuglestasjon sin logoart (Foto: Egil Ween)

Skådebua på Pedleneset er et godt alternativ når det er mye vind. Her beundres grålirer. Foto: Christian Tiller:

Foto: Christian Tiller

Norevågen sett fra skådebua. Foto: Christian Tiller:

Foto: Christian Tiller

Benken ved ringmerkingsbua er et populært oppholdsted. Foto: Egil Ween:

Foto: Egil Ween

Så unner vi oss litt fuglebilder mens vi venter på Siste nytt rapporten for oktober:

Eike/Furusanger (Foto: Espen Helgesen)

Gulbrynsanger (Foto: Christian Tiller)

Turteldue (Marcus Grimsby)

Svartkråke (Foto: Christian Tiller)

Havhest (Foto: Christian Tiller)

Her blir havhesten avbildet på nært hold:) - Foto: Christian Tiller:

Foto: Christian Tiller