Mongolpiplerke (Foto: Egil Ween)Månedsrapport oktober

Generelt om perioden: dekning og vær:
Snittemperaturen var 10,7 grader, 1,3 grader over normalen. Høyeste temperatur var 14,5 grader (6. oktober), og laveste var 7,5 grader (14. oktober). Samlet nedbør var 40,8 mm. Mest nedbør på ett døgn var 11,5 mm (25. oktober).

Høyeste vindhastighet var 20,1 m/s (7. oktober). Bombeuke og mange tilreisende i uke 40 og 41 gir god dekning og bra med arter. Artstotalen stoppet på 146 arter mot fjorårets 152 arter.

Rovfugler:
Ni ulike rovfuglarter i oktober er brukbart (11 ulike roviser i oktober 2014). Men få dager med to-sifrede antall. Kun ti spurvehauk den 9. oktober. Spurvehauk, tårnfalk og vandrefalk opptrådde daglig i moderate antall i løpet av måneden likeså to havørner.

Opptil tre individer av myrhauk ble registrert i perioden 3.-11. oktober, enkeltindivider fram til 20.oktober. En hønsehauk holdt til den 4.-5. oktober og 14.-19. oktober.

Brukbart med fjellvåk med ett individ 17.-19. og to individer den 27. oktober, samt jaktfalken fra september ble sett til 2. oktober og enkeltindivider av jaktfalk den 12. og 20. oktober. Det har også vært brukbart med slengere av dvergfalk i perioden 3. – 14. oktober og ett individ den 25. oktober.

Myrhauk (Foto: Odd Einar Svendsen)

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Det var mulig å spore brukbart sjøfugltrekk i de to første dager i oktober med blant annet 12 grålirer den 2. samt litt bevegelse rundt 9.-10. oktober. Ellers så var det den 25. oktober som markerte seg best med 250 havhest, 110 havsuler, fire grålirer, to islom, en smålom og en del trekkende alker og alkekonger.

14 funn av 16 individer av islom i perioden 1. – 27. oktober. Smålom er oppført med åtte trekkende individer den 1. oktober som høyeste dagsantall, ellers spredte funn fra 1. til 25. oktober. En polarjo trakk forbi Pedleneset den 22. oktober. To trekkende bergender den 9. oktober og en hunnfarget lappfiskand rastende i Måkskittmyr den 14. oktober. En horndykker var på snarvisitt i Kvalvikvågen den 18. oktober og de to faste dvergdykkerene i Nordvikvågen var på plass fra den 22. oktober.

En til to hvitkinngjess har hatt tilhold i måneden samt noen småflokker på 6-8 ind på trekk. Også to kortnebbgjess har hatt tilhold ut måneden. En svømmesnipe ble fotografert inne i Skarvanesvågen av pensjonatvert primo oktober og en dvergmåke ble sett streifende rundt på Austrheim den 28. oktober.  

Småfugl og øvrige arter:
Oktober har bydd på rikelig med jordugle opplevelser fra 1. – 25. oktober der maksimumsnotering utgjøres av fem individer den 6. oktober. Hornugle er også registrert med enkeltindivider den 9. og 14. oktober. Turteldua fra september holdt til i Nordvik fram til 5. oktober.

En lappiplerke er notert 3. og 4. oktober. Sibirpiplerke-opptredenen i oktober kan dreie seg om ett til to individer, da en holdt til i Hauglandhagen 5. til 7. oktober og en i Sjoarskogen 10. til 11. oktober. Tartarpiplerke har vært tallrik på Utsira i oktober. Vi fikk ny maksimumsrekord med tolv individer i en flokk den 4. oktober. Ellers så er det registert tartarpiplerker elleve dager i perioden 3. til 17. oktober, der flere dager er notert med to og fire individer. Månedens fugl var en mongolpiplerke som hadde tilhold på Skare fra 14. til 18. oktober.

Mongolpiplerke (Foto: Egil Ween)

Det ble også nye rekordnoteringer på gulbrynsanger med 36 individer den 1. oktober og 44 individer den 4. oktober. Gulbrynsangeren hadde høye antall fram til den 13. oktober og enkeltindivider fram til den 17. oktober.

En blekbrynsanger holdt til i Herberg fra den 15. til den 17. oktober. Fuglekongesanger var også godt representert fra 16. til 20. oktober med daglige noteringer av en til to individer hovedsakelig i Herberg området.

Månedens gjeveste phylloscopus var den lydløse bonellisangeren (ubest. Eike/Furusanger) som ble fanget i Merkeskogen den 5. oktober og notert dagen derpå i Siratunskogen. Fuglen hadde overlapp i biometri så vi må vente på eventuelle DNA-spor for endelig bestemming av bonellisangeren.

Eike/Furusanger (Foto: Atle Grimsby)

Dvergfluesnapper er notert med en til to individer daglig fra 1. til 6. oktober. Hauksanger er notert med to individer den 4. oktober og enkeltindivider fra flere lokaliteter fram til og med den 13. oktober.

En blåstjert gikk tilfeldig i mistnettet i Merkeskogen den 17. oktober. Svartrødstjert er kun notert med hunnfargede individer den 14. og 27. oktober. Dvergspurv er notert daglig med en til to individer fra 1. til 5. oktober og så enkeltindivider den 8. og 17. oktober.

Blåstjert (Foto: Atle Grimsby)

Varsler ble registrert regelmessig med ett til to individer i perioden 6. – 13. oktober. Rosenfink ble sett regelmessig med ett til to individer fra 1. til 5. oktober og ett sent individ ved Pedlestemmen fra 17. til 20.oktober.

Sidensvansen ser også ut til å ha noe på gang med åtte individer den 16. oktober og 45 individer den 28. oktober. En rødvingetrost, underarten coburni ble registrert i en større flokk med rødvingetrost ved Tednevik på aust den 12. oktober.

Gulbrynsanger (Foto: Christian Tiller)Ringmerking:
Totalt ble det ringmerket 1460 individer av 30 arter fordelt på 16 dager med fangster i Merkeskogen/Herberg. Beste merkedag var den 11. oktober med 694 ringmerkede fugl der fuglekonge (336), munk (177) og gransanger (53) utgjorde viktigste merkearter.

Av mer spesielle merkinger kan det nevnes 31 gulbrynsangere i perioden 1. til 10. oktober derav 12 individer ble ringmerket i løpet av en dag, den 3. oktober. En blåstjert, en hauksanger, en hønsehauk, en hornugle og tre vintererler er også verd å nevne.

Årets oktobermerkinger ligger litt i underkant av fjorårets merkinger da det iløpet av 24 dager ble ringmerket 1928 fugler fordelt på 44 arter.

Nye årsarter:
Elleve nye årsarter ble tilført Utsira-listen i løpet av oktober. Disse utgjøres av: svømmesnipe primo oktober, lappiplerke den 3., mongolpiplerke og lappfiskand den 14. oktober.

Så slag i slag med blekbrynsanger den 15., fuglekongesanger og sidensvans den 16., blåstjert og fjellvåk den 17., en horndykker den 18. oktober og tilslutt en dvergmåke den 28. oktober.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Mongolpiplerka som ble funnet på Skare av Bjørn Ove Høyland var en ny og lenge etterlengtet art for Utsira. Siragull og art nummer 327 for Utsira.

Dersom bonellisangeren blir bestemt til furusanger kan det bli første bestemte furusanger (en ubestemt fra 1987). Dersom eikesanger blir det femte funn av arten, siste funn fra oktober 2011.

Svømmesnipa som ble fotografert av lokale folk, utgjorde tredje funn av arten, sist i juni 2005. Det var åttende funnet av blekbrynsanger, sist i oktober 2014.

Blåstjert-funnet utgjorde 16’de funn for Utsira, sist i oktober 2012.

Dvergmåka utgjorde 29’de funn av arten på Utsira, sist i november 2011.

Atle Grimsby

Her flere bilder av periodens godbiter samt noen flere feltbilder av foglafolk:

Dvergfluesnapper (Foto: Christian Tiller)

Fuglekongesanger (Foto: Bjørn Ove Høyland)

Rosenfink (Foto: Egil Ween)

Sibirpiplerke (Foto: Odd Einar Svendsen)

Turteldue (Foto: Christian Tiller)

Blekbrynsanger (Foto: Egil Ween)

Fuglekongesanger (Foto: Egil Ween)

Opptil flere kryss per dag kunne innkasseres i uke 42:

Foto: Atle Grimsby

Og gullbrødene fikk bein å gå på...

Foto: Atle Grimsby

Rovfugler i hånd er alltid spennende:

Tårnfalk (Foto: Espen Helgesen)

Jorduglene ble populære fotoobjekt:

Jordugle (Foto: Isak Grimsby)