Månedsrapport desember

Generelt om perioden: dekning og vær:
Snittemperaturen var 6,7 grader, 2,9 grader over normalen. Høyeste temperatur var 10,5 grader (19. desember), og laveste var -0,4 grader (27. desember). Samlet nedbør var 141,1 mm. Mest nedbør på ett døgn var 26,7 mm (4. desember). Høyeste vindhastighet var 23,9 m/s (6. desember). Artstototalen stoppet på kun 44 arter mot fjorårets 56 arter.  

Rovfugler:
Som normalt i desember så er det kun slengere av spurvehauk og de lokale havørn og vandrefalker som gjelder.

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Som fjorårets desember måned var det ekstremt lite sjøfugl generelt og ingen markante dager med sjøfugtrekk. Eksempelvis så har ingen av de større vinterbestandene av ærfugl sett ut til å ha etablert seg i desember. Maksimum 25 ind Jupevikshaugen den 13. desember og kun en trekkende alkekonge den 26. desember. De to trofaste dvergdykkerene i Nordvikvågen var på plass som flere tidligere år i hele desember. Gjess og ender fra november ble ikke registrert i desember. En sivhøne som holdt til på foringsplass på Skare fra 10. til 26. desember, og en vannrikse den 1. desember i Merkeskogen var vel de eneste sjøfugl og vadefugler som var verdt å nevne.

 

Sivhøne (Foto: Isak Grimsby)

Småfugl og øvrige arter:
En sidensvans den 2. desember var enslige spenstige småfugl verd å nevne. 150 gråsisik den 7. og 75 gråtrost den 10. desember var det eneste som kunne minne om snøflyktninger i desember. En hunn i Herberg fram til 4. og en hann på Skare fram til den 13. desember var månedens beholdning av munk; tre pilfink har også besluttet å overvintre til 2016.


Ringmerking:
Det ble kun ringmerket 9 svarttrost på foringsplass i løpet av desember.

Nye årsarter:
Det ble ingen nye årsarter i desember. Den totale artsliste for Utsira stoppet på 199 arter som er betydelig under fjorårets 214 arter og toppåret 2013 med 222 arter.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Det er ingen arter som gikk inn under denne kategorien i desember 2015.

 

Litt stemning (Foto: Atle Grimsby):