Bombeuka er i gang


Etter nesten å ha blitt bortskjemt med gull de siste høstene (fire gull på tre år fra 2004 til 2006) er nok forventningene redusert en tanke etter de to siste høstene, hvor bombene har normalisert seg en smule. Kanskje er forventningene ytterligere redusert etter en laber start på bombeuka, og med værvarsler som ikke skriker ut sibirske godsaker.

Men fortvil ikke! Utsira leverer alltid til slutt, og med Viggo Rees ankomst til årsmøtehelgen så kan vi kanskje håpe på et aldri så lite ”blast from the past”? I årene 1973-1976 var det intet mindre enn sju nye arter for Norge som ble funnet på Utsira, og ønsker du å drømme deg bort kan du lese hele historien her.

Kan vi håpe på en yankee igjen? Vi må tilbake til 1999 for å finne siste amerikaner på Utsira, og da var det Norges og Utsiras fjerde funn av brunkinnskogtrost som gjaldt. Med Islands femte funn av samme art i går er det vel på tide at Utsira slår tilbake, eller skal vi håpe på en tredje skogtrost-art, øyas andre parula eller aller helst en vireo?

Utopi? Slettes ikke. Det er fortsatt stor lavtrykksaktivitet i Atlanteren, og lavtrykkene har så langt hatt en svært nordlig bane, noe funn av kanadatrane, præriesnipe, gulnebbgjøk og hemlokkparula på Orknøyene og Hebridene bevitner. Den nevnte brunkinnskogtrosten på Island har i dag fått selskap av en rødøyevireo, og seks funn så langt i høst av myrpiplerke tyder vel heller ikke helt feil.

Skulle ikke noen av drømmene slå til kan vi utover i uka i hvert fall love god stemning, masse folk og spennende foredrag. Du kan også bidra til ”århundrets” Utsira-video som etter planen skal vises på årsmøtet i 2011.
Jan Kåre legger opp til mange intervjuer i høst, og en smakebit av det som er laget så langt får dere ved å kikke på denne filmtraileren:

Jan Kåres Trailer

Her er for øvrig en av Utsiras brunkinnskogtroster, foreviget av Atle Grimsby:

alt