Svartrødstjert - foto: Sveinung LarsenVinteren holdt jerngrepet fram til rundt den 10.3 da det endelig ble værforandring, med kulde og snø avløst av mer tradisjonelle vestlandstemperaturer og bar mark. Siden sist er den lokale sangsvanebestanden halvert, mens dvergdykkeren holder stand.

Årets første tjeld dukket opp den 9., og flokken med fjæreplytt holder seg fortsatt sør på øya. Av fugler med spesielt skarpt syn ble havørn, tårnfalk og vandrefalk sett i løpet av måneden.

Den 14. trakk et hundretalls stormåker mot nord over Nordvik i sterk vind fra NV. Blant disse åpenbart ikke-lokale måkene var det også en ung polarmåke, en art som er blitt påfallende sjelden på Utsira de siste årene.

Et fast innslag hvert år i mars er masseankomsten av svarttrost; dette skjer alltid i vær preget av SV ganske frisk vind med spredte byger og antallene pleier å ligge på flere hundre individer. Tradisjonen ble i og for seg fulgt opp også i år, men antallene var lavere, kun 175 ind. den 17. Er dette første tegn på konsekvensen av den strenge vinteren i Europa inkludert De britiske øyene?

Flere vårfornemmelser kom den 19. og 20. med hhv. svartryggerle og svartstrupe. Sju gulspurv den 22. var et høyt antall for Utsira. Årets første gransanger ble notert den 24. Dagen derpå, i svak SØ med lett regn, ankom bl.a. 40 grågjess, en kvinand, to sildemåker, en vintererle, to linerler, fem svartryggerler, fem jernspurv, to svartstruper, sju steinskvett, en duetrost, ti gransangere, to pilfink og to gulspurv, hvorav de nest siste var det mest spesielle. Det ble i tillegg sett havørn og en levende rugde. Det merkbare trekket fortsatte den 26. med svartrødstjert og den 27. med kjernebiter.

De siste dagene av mars ble preget av nedbør og vind med påfølgende vanskeligere observasjonsforhold, men et par nye svartrødstjert og årets første heilo og tornirisk fant veien ut. På månedens siste dag dukket det opp bl.a. en skogdue, 13 duetrost samt den første svartkråka på over et halvt år.

Kjernebiter