Duetrost - foto: Sveinung LarsenFagre april ga mye fint vær og noe tiltrekk de første dagene.
Ringtrost debuterte for året den 3., samme dag var to kornkråker innom, ellers ble det talt opptil ti rugder, 50 ringduer og 250 gråtrost i disse dagene.
Perioden er normalt en god en for gjerdesmett, men nå kan en hel dag ute fort gi kun to–tre individer, og kanskje er det "lille-rugda" det har gått verst ut over etter snøvinteren.

En kjernebiter, et par svartrødstjert og litt flere duetrost holder seg på favorittplassene sine. Den 7. trakk to kortnebbgjess over, løvsanger tangerte sin tidligste ankomst, en vannrikse ble sett i Veito og den første låvesvala og sivspurven for året gjorde entré. Dagen etter økte krikkandbestanden til ni ind. og kaiene til 11. Dvergdykkeren ble sist loggført den 9.

Andre nyankomster i dagene som fulgte var bl.a. siland, munk og lappspurv. Disse ble imidlertid overskygget av en trane som trakk over den 10., en ikke årlig art på Utsira. En trekryper den 11. var et sjeldent vårfunn av arten.


altHelga 10.–11. arrangerte Utsira fuglestasjon lyngbrenning. Områdene rundt merkeskogene fikk merke varmen.

Lenger ned kan du beskue resultatet etter at lyngbrenningen var ferdig.

Neste svale ut var sandsvala som kom den 14., samme dag ble det talt 32 haveller. En sildemåke graellsii ble sett den 16. Den 19. satt en svarthalespove islandica i Sørevågen og ventet på klarvær for videre trekk. Det var første funn siden 2005. Et par dager seinere ankom en varsler.

Månedens beste dag ble utvilsomt 25. da gunstig nedfallsvær, SØ frisk bris og overskyet, sørget for godt artsmangfold: kortnebbgås, toppand, gluttsnipe, skogsnipe, vendehals, sandsvale, trepiplerke, gulerle flavissima, svartrødstjert, flere rødstjert, flere steinskvett (inkl. leucorhoa), flere ringtrost, duetrost, flere tornsanger, flere kornkråke og kjernebiter, og med fangsttall fra merkeskogene representert ved bl.a. en rugde, en gresshoppesanger, 17 munk og 34 gransanger.

altDet hele ble toppet med Utsiras første glente (Geir Mobakken, Jostein Austevik, Øystein B. Nilsen). Fuglen trakk over Kutre og merkeskogene og videre mot vest midt på dagen, og det gjaldt å være på rett sted til rett tid!
Dagen derpå ble en glente sett på Shetland, kanskje samme fugl værforholdene tatt i betraktning.

Videre ble buskskvett ny for året den 26., og det ble ellers sett 13 krikkender og en ny gulerle flavissima. I dagene som fulgte kom strandsnipe, svarthvitfluesnapper, tyrkerdue, taksvale og sivsanger som nye årsarter.

Den 29. viste en umerket gresshoppesanger seg fint fram i en busk ved Ringaskjær, og ikke langt unna gjorde en dverglerke (Geir Mobakken) det samme på en liten svart jordeflekk på Pedlestemmen.

alt