alt1.–15. mai

Utilregnelige mai åpnet med akseptable værforhold – ikke altfor mye nordavind og tross alt plussgrader. To av en eller annen grunn tamme tårnfalker har hatt tilhold fortrinnsvis i Herberg.

Dverglerka holdt seg til den 5. En gresshoppesanger, årets første gjøk og en havørn var det mest notable fra den 6.

En av de bedre dagene ble 7.5 med ankomst av først og fremst store mengder munk, estimert til 130 ind. og med det en fordobling av tidligere vårmaksimum.

Ellers ble det denne dagen sett bl.a. to vendehals, tilsvarende antall tornskater, 15 svarthvitfluesnapper, en blåstrupe, 75 steinskvett, 15 rødstjert, 70 løvsanger, en pilfink og to grankorsnebb. 

 

Dagen etter turnerte årets andre trane rundt på øya. For øvrig ble bl.a. hvitkinngås, småspove og tyvjo notert som nye årsarter i disse dagene. En stokkand hunn hadde ti mindreårige å holde styr på i Måkskitmyre den 10. 

 

alt

Høydepunktet så langt i mai var en silkehegre (Geir Mobakken m.fl.) som ble oppdaget innerst i Nore havn på kvelden den 11. Den hadde tilhold nord på øya i flere dager, og er andre funn for Utsira. Som med glenta i forrige måned kan det synes som om det igjen er en forbindelse til Shetland; en silkehegre som holdt seg der i begynnelsen av måneden er ikke rapportert etter den 9.5.

En jordugle fløy over øya den 13. Årets første hagesanger kom dagen etter, noe som er litt seinere enn normalt. At steinvender også årsdebuterte den 14. er mer normalt, da vinter- og vårfunn er sjeldne. Et hyggelig antall småspove var 33 ind. samme dato. Fokus på sjøen har i hele perioden produsert lite, et mildt unntak var den 15. med 82 smålom og en gulnebblom.

alt

Silkehegre - foto: Sveinung Larsen

altSilkehegre og Gråhegre - foto: Sveinung Larsen