alt16.–31. mai


Hvis starten på måneden var tilgivelig, skulle slutten få kjenne nordavinden. Den kom i fullt monn slik den har for vane, og i slike perioder er det lite annet å ta seg til enn å se etter lommer og joer på trekk.

Perioden ga sånt sett bl.a. 233 hvitkinngås, 25 ringgås, to sjøorre, fem laksand, 89 smålom, to gulnebblom, fem polarjo, opptil 14 tyvjo på en dag samt en storjo, det meste trekkende forbi Pedleneset eller på øst. 

Av mer landbaserte fugler var det lite å skrive ned, en jordugle ble sett i utmarka den 20., en tyrkerdue kom trekkende inn på øst den 22., samme dag sang en gresshoppesanger på Hovland og seks taksvaler ble notert.

alt

 

 

Dagene fra 26. til 28. ga et etterlengtet værskifte, nordavinden tok en pause (for denne gang) og sørlige, til og med litt østlige vinder overtok og det ble litt varme i lufta.


Endringer i faunaen kom umiddelbart: flere tornskate, tårnseiler, flere rosenfink, svartrødstjert, flere gulsanger, stillits, en kreksende åkerrikse og ikke minst den nysjeldne bergirisken gjorde entre. 

 

 

 

 

alt

alt

I samme periode kom brunnakke som årsart, lovlig seint men ikke uten presedens.

Fire gresshoppesangere ble loggført den 29. og seks gulsangere den 30.

En ny eller den samme åkerriksa ble hørt på Austrheim natt til den 30., der den også ble fanget inn for merking.

Månedens nest siste dag ga for øvrig en dverglerke (Sveinung Larsen m.fl.) i Tuevågen-området. Silkehegra holdt seg til den 30.

 

 

alt