Halsbåndfluesnapper - foto: Sveinung Larsen16.–30. juni

Den andre halvdelen av juni innleder en normalt stille periode på Utsira, men enkelte år dukker det opp noe interessant også etter at vårtrekket offisielt er over. I år inneholdt perioden lite pga. ugunstige værforhold, men en sein vandrefalk viste seg, en ung hunn som kanskje er den samme som har hatt tilhold på øya i flere måneder.

Videre ble åkerrikse hørt fram til den 18. Gresset i Siradalen ble slått nådeløst før den 25., så vi får håpe eventuelle åkerriksereir ble lagt i kantene.

Ellers er de få faste hekkefuglene her, i form av bl.a. grågås (flere par, helt ulikt situasjonen for bare få år siden), ravn (ett par, fem unger) samt syngende sivsanger, møller og gransanger. Løvsanger synger også, men som en kuriositet er Utsira kanskje den eneste kommunen i landet hvor denne populært beskrevet Norges vanligste fugl ikke er påvist hekkende.

Den 23. ble en svarthodespurv (Geir Mobakken) funnet ved Austre plantning, nærmest en rutinepreget handling sett i lys av de siste årenes opptreden. Fuglen, som var en utfarget hann, ble relokalisert til området rundt Skjeldehagen dagen etter. Her holdt den seg et par dager og sørget – sammen med halsbåndfluesnapperen – for fortsatt trafikk av fuglefolk på en tid av året hvor slikt ikke er vanlig. Fluesnapperen holdt seg (i det minste) til den 27., hele tiden i Varen, og hele tiden vanskelig å få sett godt. 

Svarthodespurv - foto: Sveinung Larsen

De første fuglene på vei sørover ble notert den 24. da et tjuetalls storspover tok en hvilepause. Periodens siste dager inneholdt en tilsynelatende lokalt født gjøk, et par gråfluesnappere, en sein rørsanger samt en hunnfarget svartrødstjert ved Pensjonatet.

Pr. første halvår er det registrert 149 arter.

Junistorm - foto: Sveinung Larsen

Typisk junivær!