Myrsniper - foto: Sveinung LarsenAugust startet med litt vadefugl: en tur til Spannholmane den 1. ga bl.a. årets første funn av både polarsnipe og myrsnipe, og det setter jo Utsiras vadefuglforekomster litt i perspektiv.

Det ble etter hvert en økning av arter og antall av fugler med lengre ekstremiteter enn gjennomsnittet, og flere nye arter for året kom til i løpet av måneden.

To gresshoppesangere fra våren ble gjenfanget i begynnelsen av august. Den ene hadde velutviklet rugeflekk, og med det fulgte velbegrunnet mistanke om lokal hekking. Seinere lå enda en gresshoppesanger i nettene, og arten var å høre syngende i Veito nesten hele perioden.

Tiltrekk av spurvefugler ble merkbart da august var en uke gammel, med først og fremst fluesnappere og sangere på menyen. Ettersom bøksanger tok helt fri våren 2010, ble ett individ den 7. følgelig året første.

Bøksanger - foto: Sveinung LarsenEn sjelden tundralo samme dag ble også årets første. Dagen derpå sørget en turteldue for den tredje nye årsarten på to dager.

Den 11. inspiserte en blåstrupe området rundt gravlunden; denne fargeklatten blir mer og mer fåtallig både vår og høst på Utsira. En lappspove trakk over samme dag, og ytterligere to ble notert den 16. To storjo trakk sør i Sirafjorden den 17., dagen ga i tillegg en tidlig hønsehauk og to rosenfink ble sett. Høstens første hauksanger satt i Grotlehagen dagen etter, en dag som også inneholdt bl.a. brunnakke, polarsnipe, grønnstilk, rødstjert, gråtrost og rørsanger.

Et sjeldent funn i dagslys av havsvale var de to fuglene som var nær land på østsiden av øya den 19.

Et likeledes sjeldent høstfunn av åkerrikse var et faktum den 20. da et individ ble skremt opp på Pedlestemmen.

Over helga 21.–22. lå vindretningen på SV og med opptil frisk bris var forventningene at Pedleneset skulle levere som i gamle dager. Noe har skjedd de siste par årene i så måte, og de aktuelle dagene presterte kun én grålire første dagen samt seks grålire og sju havlire andre dagen. Mer generelt var første dagen i vadefuglenes tegn, med 13–14 arter, deriblant polarsnipe og lappspove, mens andre dagen gikk mer i havsfuglenes favør: 1600 havhest, 60 havsule, 20 storjo og tre krykkje.

Myrsanger - foto: Sveinung LarsenEllers ga denne helga bl.a. vendehals og hauksanger som nettfangst i merkeskogene. En voksen hann tornskate har tilhold i Skjeldehagen med omegn.

Mot slutten av måneden lå vindretningen mye på nord, men like fullt ble flere hauksanger, bøksanger og rosenfink samt en vendehals sett i denne perioden. To dvergfalk og en tidlig lappspurv dukket opp den 28. En svartstrupe dagen etter var likeledes en tidlig fugl. Det beste i nettene denne dagen var utvilsomt en myrsanger, en art som knapt er påvist på Utsira om høsten. Dessuten ble dvergsnipe registrert for første gang i år samme dag.

På månedens nest siste dag holdt det seg en sitronerle (Geir Mobakken) i Sørevågen. Den sjekket bl.a. ut den nylagde lille sandstranda ved butikken, og ble med det den første sjeldne fuglen sett på denne for Utsira nye biotopen. Andre forekomster samme dag var kjernebiter samt høstens første brushaner.
 

Vandrefalk - foto: Sveinung Larsen