alt16.–30. september

Perioden ble preget av en del ugunstig vær med kraftig nordavind til tider, noe som ikke akkurat inviterer fuglene ut til øya. Kombinert med regn kan allikevel slike dager gi fugl i felt.

Utsira-klassikeren gulbrynsanger årsdebuterte den 19. og flere ble sett i dagene som fulgte.

Den 20. ga en av nettrundene i Søre merkeskog én kvartbekkasin, to hauksangere og én dvergfluesnapper, alle i samme nettrekke! Ytterligere en hauksanger ble fanget den 22.

Ellers har det av smått og godt vært en og annen vannrikse, vintererle, ringtrost og bøksanger. En kortnebbgås har slått seg ned og holdt stand først i Siradalen, deretter på Rabbamarkje. Av fugler med stripete undervinger har myrhauk samt jordugle og hornugle blitt sett flere dager.

altEn vendehals ble fanget den 23., samme dag som en kjernebiter var i Skjeldehagen. Dagen etter dukket en hunnfarget svartrødstjert opp ved Losjen.

Den 25. kom seks hvitkinngjess inn over øya som de første i høst, og den statusen fikk også blåmeis samme dag.

Neste dag hadde to rosenfink slått seg sammen på søppelplassen. Den 27. kunne by på høstens første dvergspurv, foruten tartarpiplerke, hauksanger, gulbrynsanger og rosenfink.

Klassiske Utsira-arter i all ære, som dog ble overskygget av noe som ser ut til å kunne bli enda en Utsira-spesialitet, nemlig blåstjert (Bjørn Ove Høyland m.fl.). Denne ble sett kort ved to anledninger i Herberg tidlig på dagen.

En ny tur til Spannholmane samme dag ga bl.a. snøspurv og lappspurv, og om lag 50 vanlige vadefugler, deriblant to polarsniper.

altDen 28. var det tid for to ordinære arter som ikke var sett tidligere i år: flaggspett og dompap.

Ellers ble det sett bl.a. sjøorre, myrhauk, svartstrupe, varsler og gulspurv denne dagen.

En ny dvergspurv ble det også til. Det beste var imidlertid en lerkefalk som kom inn fra vest tidlig på morgenen. I merkeskogene endte totalene på 205 individer av 22 arter, deriblant to dvergfluesnappere.

Sju duetrost ble skremt opp i utmarka på øst den 29., og en kjernebiter var i Søre merkeskog. Lappspurvene har økt til 30.

Flere østlige gransangere begynte å dukke opp i slutten av måneden.

alt

alt

altalt