altNesten 36 år har gått siden Norges første kastanjespurv Emberiza rutila ble oppdaget på Utsira høsten 1974 til denne sentralasiatiske arten igjen ble sett i Norge.

Og hvor ellers enn på Utsira igjen. Denne gangen ble den funnet i nettene i den etter hvert så eminente Søre merkeskog den 5. oktober. Midt i bombeuka med andre ord, i kuling og regn, til glede for de nesten 50 fuglekikkerne som oppholdt seg på øya.

Etter ringmerking og fotografering ble fuglen sluppet, og sist sett lande mellom de to merkeskogene. Det er et visst håp blant landfaste på vei til Utsira i løpet av de neste dagene om at fuglen kan holde seg værforholdene tatt i betraktning. Kondisjonen på fuglen var iallfall såpass bra at den bør kunne ta til seg føde (ev. trekke videre).

Kastanjespurv er definitivt en megaart og selv om funnet er det andre for Utsira (og Norge) er arten svært sjelden i europeisk sammenheng.

Det foreligger kun tre funn i Nord-Europa utenom Utsira:

 

  • 2009 Frankrike: ung hann, Sein, Finistère, 13.10
  • 2002 Finland: ung hann, Hanko, Uusikaupunki, 30.9-1.10
  • 1937 Nederland: ung hunn, funnet død, Meyendel, Wassenaar, Zuid-Holland, 5.11


I tillegg er det ifølge litteraturen funn fra Slovenia og Malta. Ingen av funnene fra Storbritannia (åtte: fra vår, sommer og høst, i perioden 1974-2002) er vurdert som spontane (de har ingen funn av ungfugler fra høsten, slik Utsira nå har to av), og arten er kun å finne på landets E-liste. Ytterligere et fransk funn foreligger (oktober 1995), men det er plassert på landets D-liste.

Les også om da Øystein fikk den store skjelven her: Artikkel Haugesunds Avis

Her kan flere foto nytes:

alt

alt

alt