KonglebitMåneden som alltid kommer i skyggen av oktober begynte fortreffelig med relativt stort artsmangfold den 1. tross nordavind (som minket) og minimal bemanning. Noe var gjenværende fugler fra oktober, som ti munk, to fuglekongesangere i Herberg, tre gransanger, gråsisik (750 ind.), polarsisik, en del korsnebb (inkl. furukorsnebb) og fire lappspurv, rovfugler viste seg ved havørn og vandrefalk, en sein ringtrost satt på fyrtunet, tre bergirisk var i Pedlemyre, mens det beste var tre trelerker som trakk over utmarka i nordvest og som også var ny årsart.

I vestlig kuling den 3. var det for det meste alkefugler som var i bevegelse forbi Pedleneset, men også en laksand.

Om formiddagen den 6., i nordavind, begynte det plutselig å dukke opp konglebit! Ikke én, som det første og forrige funnet og som var for akkurat ti år siden (6.11.2000), men flere flokker på opptil 33 individer.

Lokalt sett var dette helt utrolig! Åsted var Varen og merkeskogene. Ti individer ble sett dagen etter.

HavørnEn svartkråke var på Hovland den 7. og dagen derpå fløy en sein tornirisk over Nordvik. En vannrikse viste seg fram uten blygsel i en kanal på øst den 9.

Samme dag kunne by på havørn, hønsehauk, spurvehauk og vandrefalk samt to duetrost og tre bergirisk.

Bra værforhold den 10. ga mindre nytt i felt enn forventet, en trelerke var i fyrbakken, men den trenger ikke ha vært en nyankommet fugl. Den holdt seg for øvrig i dette området fram til i det minste den 25.

Gulspurv blir aldri vanlig på Utsira – én ble notert den 13. En duetrost ble sett den 16. Minst to havørn var til stede den 19., den ene er en som har tilhold, dessuten holder det seg hønsehauk og vandrefalk på og rundt øya.

Det er fortsatt mye gråsisik i lufta, flere hundre farter mellom granplantningene, og 147 ind. ble fanget og ringmerket den 20. 

Indre Heis

Lappspurvene synger på siste verset, de foreløpig siste individene ble notert den 19. Gransanger har tilsvarende sistedato den 21. og det samme har munk.

En jordugle var i utmarka på øst den 20.

Den 24. ble tre unge havørn sett samtidig over Austrheim, dagen etter var det fire fugler i lufta – tre av dem voksne, med andre ord minst seks individer på to dager.

Ellers en kvartbekkasin den 24. 

Kulda kom på slutten av perioden, og sørget for effektiv tømming av eventuelle spurvefugler på øya. Selv om været var pent var det samtidig en påminnelse om hvordan forrige vinter artet seg.

Eivind Sande med rugde

Måkeskittmyr

Nesatjodn