Månedsrapport oktober

Generelt om perioden: dekning og vær:
Gjennomsnittstemperaturen var 9,4 grader, som er lik normalen. Høyeste temperatur var 18,1 grader (11. oktober), og laveste var 1,5 grader (29. oktober). Samlet nedbør var 210,4 mm. Mest nedbør på ett døgn var 27,0 mm (23. oktober). Høyeste vindhastighet var 24,6 m/s (23. oktober). Det ble registrert 150 ulike arter i løpet av oktober måned, som er nærmest identisk med fjoråret som gav 151 arter.

Rovfugler:
Ti ulike rovfugl-arter er som forventet i en måned med flere streifende rovfugler og god dekning. Tre hunnfargede myrhauker 7., 10.-11. og 27. oktober. Musvåker har vært godt representert med en til to individer 1.-7. oktober og en til tre nærmest daglige fjellvåker i perioden 7.-26. oktober. Enkeltindivider av hønsehauk var innom den 6., 19. og 26-29. oktober. Tårnfalk har opptrådd fåtallig med en til to individer i perioden 7.-15. oktober, mens spurvehauk har herjet småfuglflokkene gjennom hele perioden med to til ti individer. 25-35 individer ble notert den 7. oktober. Fire enslige dvergfalker i perioden 1.-7. oktober. Foruten lokale slengere av havørn og vandrefalk. Havørn er notert med fire individer den 27. oktober. En kraftig ung jaktfalk hunn kom inn over Koltemyr den 24. oktober.

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Tre hvitkinngjess var på flere lokaliteter fra 11-12. oktober, en kortnebbgås på snarvisitt den 14. oktober og grågjess i varierende antall mellom 7.-27. oktober, med 15 individer som høyeste notering den 24. oktober.

På tross av gode vinder var det få dager med direktetrekkende sjøfugl. Havhest er ofte en god indikator og kun notert med mer enn 30 individer den 5 og 6. oktober. Det er ofte større flokker med havsuler og krykkjer på næringssøk rundt Utsira i løpet av oktober. Den 1. og 2. oktober hadde imidlertid et godt uttrekk av krykkjer med over 500 individer begge dager. Tre havlirer på trekk den 5. oktober, samt en storlire, to grålirer og to havlirer den 6. oktober. En til to storjo har trukket forbi i perioden 3.-9. oktober og en til tre tyvjo i perioden 1.-9. oktober. En polarmåke hadde fast tilhold på ulike steder i perioden fra 5.-23. oktober.

 

Polarmåke 1K Sørevågen (Foto: Tore Vang - coolbird.no)

En smålom har hatt tilhold i indre havner i nord og sør i perioden 15.-27. oktober, ellers så var det labre antall med smålom, med en til fire individer på trekk i perioden 2.-25. oktober. To til fire islomer på trekk første dager i oktober, en storlom den 6. oktober og en gulnebblom den 3. oktober. Foruten heftig funn av storlire ble det notert en polarsvømmesnipe på aust den 1. oktober og en sabinemåke på trekk forbi Pedleneset den 6. oktober.  

Småfugl og øvrige arter:
Dverglerka fra september holdt til ved Veito i Nordvik fram til og med 6. oktober. Samme sted ble det lokalisert en tundrapiplerke i perioden 5.-6. oktober. En sibirpiplerke ble først funnet i Grotledalen den 4. oktober, så fulgte ett nytt individ med base på Hovland fra 5.-6. oktober, samt et nytt individ i Herberg den15. oktober. Lappiplerke er notert med ett individ 4.-5. oktober. Tartarpiplerke har opptrådd i mindre antall i år, tre inntrekkende individer den 6. oktober lovet bra,  men fortsettelsen ble kun enkeltindivider den 7., 17. og 21. oktober. En gulerle med antatt østlig opphav ble sett 6.-14. oktober. Fjellerke er notert med enkeltindivider på aust den 4., 6. og 14. oktober. En trelerke holdt til med syv sanglerker ved Koltemyr den 31. oktober.

 

Tundrapiplerke (Foto: Bjørn Mo)

Den heftigste fuglen var nok tartarsangeren som holdt til i Kvalvik den 8. oktober. Tredje funn for Utsira, funnet av Trond Ove Stakkeland.

 

Tartarsanger (Foto: Alfred Haram)

 

En blåstjert ble ringmerket i Merkeskogen den 16. oktober og et nytt individ dukket opp i Grotledalen den 21. oktober. Svartrødstjert er notert med enkeltindivider den 5.,14., 21., og 27. oktober. Gulbrynsanger er notert med daglige anslag fra 25 til 50 individer i perioden fra 1.-8. oktober, tre til åtte individer fram til 15. oktober og slengere fram til 19. oktober. Hauksanger er notert med en til to daglige individer i perioden 3-7. oktober, senere slengere fram til 15. oktober. Dvergfluesnapper har vært registrert med flere enkeltindivider på ulike lokaliteter daglig i perioden 4.-9. oktober, maks fem individer den 6. oktober.

 

Dvergfluesnapper (Foto: Tor Egil Høgsås)

 

Dvergspurv var fraværende helt fram til den 14. oktober med ett individ i vestre Nordvik. Så nytt individ ringmerket i Merkeskogen den 16. oktober, en med tilhold på Hovland 19.-20. oktober og ny ringmerket i Merkeskogen den 20. oktober, som holdt til i Grotledalen fram til 26. oktober. Flere mer eller mindre faste individer av rosenfink holdt til på ulike steder i perioden 2.-8. oktober. En hunnfaget gråspurv dukket opp ved Tuevågen den 28. oktober.

 

Blåstjert fanget sammen med dvergspurv (Foto: Atle Grimsby)

Vinder fra nordøstlig retning gav flere landfugler og invasjonsarter fra medio oktober. Stillits var tallrik fra 7.-27. oktober med maksimum på 20 individer den 8. oktober. En til to flaggspetter er notert i perioden 4.-11. oktober, en jordugle med tilhold i austre deler fra 4.-13. oktober, fire til seks ulike hornugler på gjennomtrekk i perioden 11.-28. oktober og en fanget perleugle den 26. oktober.

 

Perleugle (Foto: Atle Grimsby)

 

Stjertmeis er representert med en større flokk på 25 individer den 11. oktober, samt seks individer ringmerket i Merkeskogen den 16. oktober. Sidensvans har opptrådd i flere flokker i perioden fra 15.-28. oktober, største flokker på 40 individer. Enkeltindivider av dompap har streifet rundt i perioden 16.-28. oktober. Et større influks med gråsisik og flokker med opptil 400 individer den 28. oktober resulterte også i to innfangede polarsisik i Merkeskogen. Den 27. oktober fikk vi maksimumsnotering på kornkråke, da en større flokk på hele 91 individer trakk over merkeskogen og videre vestover.

Ringmerking:
Totalt ble det ringmerket 1163 individer fordelt på 37 ulike arter i løpet av 17 dager i Merkeskogen. Beste dag var den 11. oktober med 265 individer, der munk (52), gransanger (39) og fuglekonge (39) utgjorde viktigste merkearter. Årets merkinger er betydelig under normalen i oktober men nær opp mot fjoråret med 1189 individer av 33 ulike arter fordelt på hele 21 dager med fangster i Merkeskogen. En blåstjert, to dvergspurver, to hauksangere, to dvergfluesnappere, en gresshoppesanger, 37 gulbrynsangere, to hornugler, en perleugle, to vannrikser, to polarsisiker og seks stjertmeis hører til de mest noterbare merkinger.

 

Polarsisik (Foto: Atle Grimsby)

Nye årsarter:
Måneden gav oss 22 nye årsarter i form av: sjøorre og polarsvømmesnipe den 1., lappiplerke, sibirpiplerke og fjellerke den 4., tundrapiplerke og dvergsnipe den 5., sabinemåke, storlire og musvåk den 6., fjellvåk 7., tartarsanger 8., samt furukorsnebb og stjertmeis den 11. oktober. Videre dvergspurv og kortnebbgås den 14., blåstjert 16., kvinand 19., jaktfalk 24., perleugle 26., polarsisik 28., og trelerke på månedens siste dag den 31. oktober.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Tredje funn av tartarsanger, sist sett i august 1997. Fjerde funn av polarsvømmesnipe, sist i september 2013. Sjette funn av tundrapiplerke, sist sett i oktober 2009, cirka 20’de funn av sabinemåke samt 22’de og 23’dje funn av blåstjert sist i oktober 2017.


Vi avslutter med noen fine bilder tatt av Tor Egil Høgsås:

Sibirpiplerke (Foto: Tor Egil Høgsås)

Østlig gulerle (Foto: Tor Egil Høgsås)