Månedsrapport april 2019

Gulltrost (Foto: Isak Grimsby)Generelt om perioden: dekning og vær:
Snittemperaturen var 7,5 grader, 2,9 grader over normalen. Høyeste temperatur var 16,7 grader (25. april), og laveste var 1,1 grader (1. april). Samlet nedbør var 2,5 mm. Mest nedbør på ett døgn var 1,3 mm (1. april). Høyeste vindhastighet var 15,8 m/s (25. april).

 

Artsbeholdningen stoppet på hele 119 arter, mot 102 april-arter i 2018. Vi må faktisk helt tilbake til rekordvarme 2014 med 112 arter for å være i samme liga.

Rovfugler:
Syv ulike rovfugler er brukbart i april. En overflyvende lerkefalk den 24. april og en fiskeørn på trekk mot øst den 17. april representerer de spenstigste rovfugl-obser i løpet av måneden.

Dvergfalk er notert med fire enkeltindivider i perioden 6.-28. april. Spurvehauk er kun notert med ett individ 16.-21., tårnfalk daglig med 2-3 individ fra 5. april og ut måneden og havørn daglig med 2-3 individ gjennom hele måneden. Samt lokale vandrefalker.

Lerkefalk (Foto: Jan Kåre Ness)

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Den unge knoppsvana med tilhold fra oktober 2017 hadde utviklet en uvane med å løpe etter bildekk i Sørevågen. Den 11. april ble den uheldigvis påkjørt. En flokk med 55 kortnebbgjess trakk over øya den 6. april. Grågjess har vært til stede i store antall hele måneden med over 75 individer, pullus ble sett i slutten av april. Et skjeand-par som lettet fra dammene ved Måkskitt den 27. april utgjorde det hotteste funnet innen artsgruppen, en toppand som fløy over Beiningen den 16. april er heller ikke dagligdags. En rastende siland hunn i Tuevågen den 27. april er også verd å nevne. Gode og varme østlige fralandsvinder gir ikke de optimale forhold for trekkende sjøfugl, syv smålom den 25., samt 22 smålom og en islom den 27. april var viktigste arter.  

Skjeand par (Foto: Jan Kåre Ness)

Småfugl og øvrige arter:
Ungdommen stod i fokus den 27. april, representert med Isak Grimsby og Bjørn Mo som fant hhv en gulltrost mellom Kutre/Varen og en rødbrystsanger (vestlig rødstrupesanger) i Hoiebakken i Sørevågen. Rødstrupesangeren holdt til i området ut måneden.

 

Rødstrupesanger antatt vestlig (Foto: Egil Ween)

En magisk dag som gjør at andre gode funn blekner litt. En rødtoppfuglekonge ble ringmerket i Merkesogen den 19. april og holdt til i området fram til den 28. april. En fjellerke furasjerte på det nye svartjordet til Håvard Nordvik på østsiden av Veito den 21. april. Samme sted huset også en skogdue fra 25.-27. april. Svartrødstjert har hatt tallrik opptreden med en hann den 7., hunnfarget den 10., så 1-3 (4) individer daglig i perioden 18.-22. april. Kjernebiter har også vært representert med flere individer gjennom hele måneden, en stor flokk med seks individer den 16. april. Dompap er heller ikke hyppig om våren med en hann 5.-6. april og 2 individer den 17. april samtlige i Herberg.  

 

Skogdue (Foto: Jan Kåre Ness)

Ringmerking:
Det har vært ni fangstdager i Merkeskogen i løpet av måneden. Totalt ble det ringmerket 390 individer fordelt på 20 arter. Beste dato var 19. april med 97 individer, hvorav rødstrupe (37), fuglekonge (24) og gransanger (11) utgjorde de viktigste merkearter. Fjoråret gav oss 264 individer fordelt på 18 arter i løpet av 11 fangstdager.

 

Rødtoppfuglekonge (Foto: Atle Grimsby)

Nye årsarter:
April gav oss hele 54 nye årsarter i form av: kjernebiter den 2. april, vintererle 3.april, grønnsisik, rødnebbterne og ringtrost den 4. april.  Videre; tårnfalk, vannrikse og dompap den 5., lappspurv, låvesvale og kortnebbgås den 6., stillits den 11., og løvsanger den 13. april. Før det løsnet med; toppand, sandlo, trepiplerke og grankorsnebb den 16., fiskeørn, skogsnipe, gråspurv og gråsisik den 17. april, strandsnipe, vendehals, sandsvale, taksvale, gresshoppesanger, møller og rødtoppfuglekonge den 19., krikkand, tyrkerdue, jordugle, rødstjert og kaie den 20., fjellerke 21. april, småspove 22., buskskvett og svarthvit fluesnapper den 23., lerkefalk 24., smålom, fjæreplytt, makrelterne, skogdue og bergirisk den 25. april, brushane og bydue den 26., gulltrost, rødstrupesanger, skjeand, gjøk og sivsanger den 27. april, tornsanger og gulerle den 28. april og sist gluttsnipe den 29. april.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:  
Gulltrost var andre funn for Utsira og 13. funn for Norge, første funn den 28. september 1978.
Rødtoppfuglekonge 18. funn for Utsira, sist i april 2018.
Skjeand 24. funn sist i april 2018.
Rødstrupesanger 53. funn for Utsira, sist i mai 2016.

Blir denne godkjent som vestlig underart (rødbrystsanger «Sylvia cantillans inornata/iberiae») vil det kun være 2. funn for Utsira da det foreløpig kun er en hann fra 4. mai 2014 som per i dag er godkjent som vestlig underart som følge av den nylige revurderingen av NSKF. Her et til bilde tatt av finneren Bjørn Mo:

Rødstrupesanger antatt vestlig (Foto: Bjørn Mo)

 

Og selvsagt er til bilde av gulltrosten tatt av Isak Grimsby:

Gulltrost (Foto: Isak Grimsby)

 

Her studeres bildene av rødstrupesangeren nøye med tanke på underart. På bildet fra venstre Morten Tjamsland, Egil Ween, Øystein Nilsen og Jan Kåre Ness.

Foto: Atle Grimsby

 

Det har i perioden også vært gjort utbedringer på ringmerkingshytta. Spesielt takk til Aadne Kjosås.

Aadne Kjosås in action (Foto: Atle Grimsby)

Foto: Eivind Sande

Inspeksjon på vei ved Jan Kåre Ness og Håkon Heggland (Foto: Atle Grimsby)