Månedsrapport juni 2019

Generelt om perioden: dekning og vær:
Snittemperaturen var rundt 12 grader og litt over normalen (yr.no legger om på data). Høyeste temperatur var 21 grader (6. juni), og laveste var 8 grader (1. juni). Samlet nedbør var 46,0 mm. Mest nedbør på ett døgn var (?). Høyeste vindhastighet var 15 m/s (2. juni). Det ble registrert 101 ulike arter i løpet av juni måned, mot 73 ulike arter i fjor. 44 av artene er trolig hekkefugler på Utsira.

Rovfugler:
Oppskriftsmessig på rovfugl-fronten i juni måned med, ett individ av tårnfalk den 4. og to individer den 7. juni. Ellers enkeltindivider av havørn i perioden 4.-11. juni og slengere av vandrefalk.

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
Ingen dager med spesielt gode trekkforhold for sjøfugl, en del streif av krykkje og havsule fra nærliggende kolonier. Smålom er notert med enkeltindivider den 1. og 7. juni, havlire tre individer den 1., to den 21., en den 22. og en den 30. juni.  Storjo er notert med en til tre individer på samme datoer. En sjøorre trakk forbi Djupvikshaugen den 1. juni. Det har vært godt artsmangfold av vadefugler i juni. Der to grønnstilk den 20., en svarthalespove av islandsk opprinnelse på Haganeset den 10., og en brushane hann på Røvartre den 17. juni er verd å nevne. Opptil to samtidige vaktler ble hørt spillende på flere lokaliteter fra Nordvik til Tuevågen i perioden 6.-19. juni.

Årets sjøfugltellinger ved Spannholmane sjøfuglreservat ble utført den 20. juni. Det var litt oppløftende resultater for arter som livnærer seg på tobis-fisk ellers stabilt lavt for andre arter som bla toppskarv. Årets tellinger er publisert på kommunen sine sider:
https://www.utsira.kommune.no/tema/natur-og-miljo/miljovern-og-gronn-profil/verneomrader-og-sarbare-omrader/spannholmane-naturreservat/sjofugltellinger-pa-spannholmane-2019

 

Alke, lomvi og lunde Spannholmane (Foto: Atle Grimsby)

Småfugl og øvrige arter:
Noen få skifter med vinder fra sørøstlig sektor gav oss noen fine dager i primo juni. Fuglen som fikk mest fokus var årets tredje (eller andre?) rødstrupesanger som dukket opp bak Sirahallen den 2. juni. Fuglen hadde tydelige gjerdesmett triller inne i sangen, og det ble/blir diskutert maquissanger. Fuglen hadde ring og mulig teori om at det var fuglen fra i mai. Fuglen ble forsøkt fanget uten hell, før den forlot området den 4. juni.

 

Rødstrupesanger (Foto: Jan Kåre Ness)


En nattravn rastet i samme område den 6. juni. En bieter ble sett kort over Hovland trekkende mot NV den 8. juni. Hunnfargede svartrødstjerter ble notert i sør og ved Dahmsgård hhv 10. og 30. juni. Myrsanger er notert med ett individ den 6. juni.

Ringmerking:
Totalt ble det ringmerket 59 individer fordelt på 18 ulike arter i løpet av seks dager i Merkeskogen i juni. Beste dato var den 8. juni med 27 individer, der gransanger (10), hagesanger (4) og løvsanger (3) utgjorde viktigste merkearter. En hornugle den 1. juni og en gjøk 8.juni, er verd å nevne fra merketallene. Fjoråret gav 31 individer fordelt på 12 ulike arter i løpet av fire fangstdager.

 

Hornugle (Foto: Atle Grimsby)

Nye årsarter:
Syv nye årsarter i form av hornugle og sjøorre den 1. juni. Videre vaktel, nattravn og myrsanger den 6. juni, bieter den 8., og grønnstilk den 20.juni

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Nattravn sjette funn, sist i august 2011
Bieter 20. funn, sist i juni 2015
Svarthalespove 25. funn, sist i mai 2019

 

Artikkelforfatter sammen med Tønes forut for hans konsert under Siradagene:

Atle Grimsby og Tønes (Siradagene)