Månedsrapport oktober

Generelt om perioden: dekning og vær:
Gjennomsnittstemperaturen var 9,5 grader, 0,1 grader over normalen. Høyeste temperatur var 12,8 grader (9. oktober), og laveste var 4,6 grader (30. oktober). Samlet nedbør var 125,9 mm. Mest nedbør på ett døgn var 31,0 mm (9. oktober). Høyeste vindhastighet var 17,5 m/s (8. oktober). Artsbeholdningen stoppet på 135 ulike arter mot 150 i fjor.

Rovfugler:
Elleve ulike rovfugl-arter der en ung steppehauk fra 18.-20. oktober utgjør det hvasseste funnet. Også en sen overflyvende lerkefalk den 4. oktober. Som i de seneste år har det vært  daglige store antall med overflyvende rovfugler og mindre lydyttrende/mer trykkende småfugl.

 

Steppehauk (Odd Einar Svendsen)

 

Myrhauk har vært daglig med en til fem individer i perioden 2.-17. oktober, og ett individ den 31. oktober. Hønsehauk med enkeltindivider 5.-10. oktober og den 20.oktober. Fjellvåk med ett individ den 4. og to individer den 6. oktober. Jaktfalk en ung hunn ved Merkeskogene 19.-20. oktober. Spurvehauk er notert daglig med en til fem individer og maks 15 ind den 20. oktober, tårnfalk med en til to individer fram til 18. oktober, samt lokale havørn og vandrefalker. Havørn er notert med maks 5 individer den 21. oktober.

Sjøfugl og vadefugler (shorebirds):
De 22 kortnebbgjessene fra september ble sett fram til 13. oktober og en ny ankom den 27. oktober sammen med en grågås. 25 ringgjess trakk forbi på sjøen den 1. oktober. Gravendene fra september holdt til med en til to daglige individer fram til 19. oktober samt en trekkende toppand forbi Pedleneset var eneste ender verd å nevne. Vaktelen fra september ble funnet død den 7. oktober. En sen gluttsnipe den 4. oktober og minimum 13 kvartbekkasiner den 5. oktober er eneste vadere som er verd å trekke fram.

Sjøfugltrekket har vel heller ikke vært all verden i oktober. Havhest er notert med knapt tosifrede antall. En grålire den 9. oktober, og en polarmåke rastende på sjøen den 12. oktober utgjorde de mest spesielle funn. En lys tyvjo den 2. oktober var eneste jo på trekk og krykkje med maks på 45 individer den 13. oktober sier sitt. Enkeltindivider av sene lunder er registrert i perioden 4.-12. oktober og høstens første ti alkekonger den 30. oktober, i en måned med knapt tosifrede antall med alkefugl. Litt lom har trukket forbi. Maks smålom ble notert med 47 individer den 1.oktober, senere en til tolv individer fram til den 19. oktober. Islom med enkeltindivider 2., 5., 20. og 27. oktober. Gulnebblom med ett individ den 6. og 11. oktober. Storlom er ikke årlig, to individer trakk forbi Jupvikshaugen den 5. og nytt individ den 12. oktober.     

Småfugl og øvrige arter:
Det er vel få Nordiske lokaliteter som kan bla opp en lignende bombe-liste som den som Utsira hadde nå i oktober. Vi hadde muligens en av de heftigste oktober månedene ever. Når dette er sagt så hadde vi ingen store dager med skikkelig nedfall av småtroster og sangere.

Bombe-nedfallet forløp seg i grove trekk slik; en ung brunvarsler på Rabben den 3. oktober.

 

Brunvarsler (Foto: Bjørn Mo)

 

En dritfin, men skulky voksen blåstjert i Kutre fra 7.-8. oktober. Funnet utgjør første voksne blåstjert for Utsira.

 

Blåstjert voksen hann (Foto: Jan Kåre Ness)

 

Videre første amerikaner på nærmere 20 år, i form av en rødøyevireo i Helgesenhagen (Ny art for Utsira) og en samtidig brunsanger i Grotlehagen-området den 9. oktober. Rødøyevireoen var stasjonær til den 11. oktober og brunsangeren til den 15. oktober.

 

Rødøyevireo (Foto: Simon Carrington)

 

Ny amerikaner i form av en brunkinnskogtrost som hang tilfeldig i nett i Merkeskogen den 10. oktober. Så fulgte en ung blåstjert fanget 17. (gjenfanget både 18. og 19. oktober)  i Merkeskogen. En ny brunsanger dukket opp på Myre den 21. oktober.

 

Brunkinnskogtrost (Foto: Egil Ween)

Annet småsnacks fra perioden er; en stasjonær skogdue 8.-9. oktober. Jordugle med daglige en til to individer 2.- 8. oktober og minimum tre individer den 6. Tre ulike fjellerker med en på Breimyr i vest den 5., stasjonær på Koltemyr 10. – 12. oktober og en på Pedlestemmen den 20. oktober.

 

Fjellerke (Foto: Jon Ludvig Hals)

 

Sibirpiplerke med ringmerkede fugler den 5. og 13. oktober samt en i felt i Nordvik den 7. oktober. Lappiplerke er notert med ett funn på vest den 5. oktober. Sidensvans var til stede med en til to individer i perioden 12.-20. oktober. En busksanger ble sett og fanget inn på Nakkjen i Sørevågen den 12. oktober, fuglen holdt til påfølgende dag. En hauksanger ble sett den 2. oktober.

 

Busksanger (Foto: Simon Carrington)

 

Gulbrynsanger ble registrert i mindre antall, men daglig med 10-15 individer i perioden 1.- 6. oktober, tre til syv individer 7.- 14. og en til to individer 15.-23. oktober. Svartrødstjert er notert med en til to daglige i ulike drakter og ulike lokaliteter i perioden 8. – 27. oktober og minimum tre individer den 12. oktober. En fin vestlig svartstrupe holdt til ved Myre 14.-20. oktober.

En ung dvergfluesnapper først sett i Beite, og ble senere ringmerket i Herberg den 4. oktober, fuglen holdt til i Herberg til 7. oktober. Ytterligere en til to dvergfluesnappere ble sett i samme periode på flere lokaliteter.

 

Dvergfluesnapper (Foto: Finn Nilsen) 

En stjertmeis den 20. oktober, en varsler den 5. oktober. En del stillits i perioden 10.-25. oktober, med største enkeltflokk på 22 individer den 25. oktober. Bergirisk har også opptrådt tallrikt i perioden 2.-14. oktober, maks 30 individer den 5. oktober. Lappspurv har vært regelmessig med en til fire individer i perioden 4.-16. oktober.

Konglebit invasjon til tross kun ett par over Varen mot Merkeskogen den 29. oktober. En polarsisik samme sted den 12. oktober. Dvergspurv har vært fåtallig med ett individ i Herberg den 5. oktober, en ringmerket og tilhold i Merkeskogen 6.-7.oktober og nytt individ den 9. oktober.

 

Dvergspurv (Foto: Martin Dagsland)

Ringmerking:
Totalt ble det ringmerket 1463 individer fordelt på 35 ulike arter i løpet av 18 dager i Merkeskogen. Beste dag var den 6. oktober med 247 individer, der fuglekonge (76), rødvingetrost (57) og rødstrupe (23) utgjorde viktigste merkearter. Årets merkinger er under normalen i oktober men nær opp mot fjoråret med 1163 individer av 37 ulike arter fordelt på 17 dager med fangster i Merkeskogen.

En blåstjert, en brunkinnskogtrost, en busksanger, en sibirpiplerke, en dvergspurv, en dvergfluesnapper, 9 gulbrynsangere, en kjernebiter en sidensvans og tre bergirisk hører til de mest noterbare merkinger.

 

Brunkinnskogtrost (Foto: Simon Carrington)

Nye årsarter:
Oktober gav oss 16 nye og gode års-arter i form av; kvartbekkasin den 1. oktober, brunvarsler den 3., fjellvåk 4., lappiplerke, varsler og dvergspurv den 5. oktober. Rødøyevireo og brunsanger den 9. oktober, brunkinnskogtrost den 10.oktober. Polarmåke, polarsisik, sidensvans og busksanger den 12. oktober. Videre steppehauk den 18., stjertmeis den 20., og konglebit den 29. oktober.

Sjeldenheter/Lokale rariteter:
Første funn av rødøyevireo (tredje for Norge) og ny art for Utsira (art nr 329)
Andre funn av brunvarsler, sist i oktober 2005 (femte for Norge)
Fjerde funn av konglebit, sist i november 2012.
Femte funn av brunkinnskogtrost, sist i oktober 1999 (også femte for Norge)
Tiende funn av steppehauk, sist i mai 2018.
18. funn av brunsanger, sist i november 2017.
To nye funn av blåstjert, sist i september 2019: 24. funn (den første adulte) og 25. funn (ny 1K ringmerket)
24. funn av busksanger, sist i mai 2018.

 

Her er noen flere bilder av periodens rariteter:

 

Rødøyevireo (Foto: Trond Ove Stakkeland)

Rødøyevireo (Foto: Bjørn Mo)

Brunvarsler (Foto: Morten Kersbergen)

Brunvarsler (Foto: Simon Carrington)

Blåstjert ad hann (Foto: Bjørn Mo)

Blåstjert (Foto: Simon Carrington)

Brunsanger (Foto: Jon Ludvig Hals)

Brunsanger (Foto: Simon Carrington)

Det ble fanget 2 sibirpiplerker i perioden:

Sibirpiplerke rm 05.10.19 (Foto: Egil Ween)

Sibirpiplerke rm 13.10.19 (Foto: Egil Ween)

Det er ikke bare sjeldenheter som er spennende på Utsira - her litt flere fuglebilder fra oktober:

Lappspurv (Foto: Jon Ludvig Hals)

Sidensvans (Foto: Egil Ween)

 

Litt bilder av folk i felt hører jo med i oktober rapporten:

Foto: Bjørn Mo

Atle på vei mot nytt kryss (Foto: Morten Kersbergen)

Linsegutta - Foto: Atle Grimsby

Fullt hus i merkeskogen - Foto: Egil Ween

Brunkinnskogtrostkryss - så glad er vi - Foto: Egil Ween