Utsira er kjent for sine mange funn av amerikanske spurvefugler og allerede på 70-tallet ble Utsira satt på «skogtrostkartet» av Viggo Ree med flere. Funn av både gråkinnskogtrost og brunkinnskogtrost på 2 sesonger var jo helt vilt og med ytterligere 4 funn av brunkinnskogtrost deretter så er Utsira helt unik i Norsk sammenheng.
Meldingen fra Renate Berg og Espen Helgesen den 15. oktober om en ubestemt skogtrost som kom seg ut av nettet i merkeskogen fikk imidlertid tankene til undertegnede til å vandre i retning andre arter og melding ble sendt til Bjørn Mo kort tid etter…..Utsira da? Svar: Jepp.
Neste morgen ble det naturlig nok lett i nord og i merkeskogene hele morgenen men uten hell, og etter en lunsj i butikken ble det en liten runde i sør. Den ble kortvarig for ikke lenge etterpå fant vi en liten trost og ropte jeg til Bjørn:
Skogtrost – ta bilde – hvorpå Bjørn brente av noen bilder. Fekk du någe? Ja eg fekk dok!!!!
Noen ville sekunder senere med en aller siste sjekk av litteratur så vi at dette var VIRI og melding ble lagt ut både på Band og Birdalarm. Meldingen på Band viser litt av stemningen:
Skogtrost på plott, Ser ut som viri!!!! Egil Ween og avs. Begge skjelver 😱 😱 😀 😀 😀
Det gikk ikke lenge før det strømmet på med folk. Folk vi vanligvis ser i lett kontrollert gange kom springende og heldigvis gikk det ikke lenge før fuglen ble gjenfunnet og showet var i gang.
De scenene som utspant seg den neste timen må ha virket spinnville for utenforstående. Det var hopping og klemming og stemningen var elektrisk. Kjetil Klovning på butikken fikk også sett fuglen og hadde med seg det kanadiske flagget og gullbrød. Her er finnerne (Egil Ween og Bjørn Mo) avildet av Torborg Berge:
Etter 20 års tørke med «yankeer» Iøsnet det endelig igjen i 2019 med funn av rødøyevireo og brunkinnskogtrost. I fjor fulgte Bjørn opp med å fange en brunkinnparula og nå altså nok en ny art for Norge:
Viriskogtrost Catharus fuscescens
Dette er den 26. arten som bli Norgesgull på Utsira – et unikt tall i seg selv.
Men tilbake til de 20 årene med tørke. En populær teori er at fyret på Utsira ikke lenger var i drift de årene slik at når fyret igjen er tent så har det en effekt. Det vil jo alltid være delte meninger om dette, men fyret på Utsira er svært sterkt og 4 «yankeer» på 3 år atter at fyret ble satt på igjen sier vel sitt.
I skrivende stund er det ikke lenge til det lysner så får vi se om de mange tilreisende har hellet med seg. Vi avslutter med et bilde av Morten Kersbergen som hev seg med de 2 finnerne på Utsira tur.